Ako ste mladi, kreativni i radoznali, želite da menjate društvo u kome živimo na bolje, delite naše vrednosti i ciljeve i želite da volontirate u okviru projekta "Povratak kao korak napred" prijavite se do 20.1.2019.

Udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju  (IDC) u saradnji sa udruženjem građana Proaktiv iz Niša i Opštinom Vrnjačka Banja poziva volontere da se priključe kao istraživači u okviru projekta „Povratak kao korak napred“.  Ovaj projekat finansira Evropska unija i ima za cilj da razume uticaj trenutnih strategija na trajna rešenja za raseljena lica, a posebno pristup održivom povratku na Kosovo i proces reintegracije.

Glavna ideja je da se dobiju relevantne i kredibilne informacije od interno raseljenih lica, ali i od drugih aktera, o socioekonomskim faktorima koji utiču na proces povratka. Štaviše, ovo istraživanje će dodatno podržati neophodnost poboljšanja pristupa zapošljavanju, socijalnoj zaštiti i drugim društveno-ekonomskim pravima interno raseljenih lica koja su odabrala da ostanu u Srbiji; i doprineće održivom povratku osobama koje razmatraju povratak u mesto porekla, što je garantovano brojnim zakonima i ljudskim pravima.
 
Volonteri će pružati podršku istraživačkom timu, koga čine viši stručnjaci, u prikupljanju svaobuhvatnih, tačnih i pouzdanih istraživačkih podataka, uključujući:
- Pomoć u izvođenju terenskog rada;
- Pomoć u sprovođenju anketa licem u lice i anketiranjem;
- Pomoć u intervjuisanju lokalnih ljudi o njihovim pogledima na iskustva raseljenih lica i pitanje povratka;
- Pomoć istraživačkom timu u obradi podataka.
 
Očekivani rezultati - Sprovesti najmanje 70 strukturiranih intervjua u tri / četiri grada u Srbiji.
 
Obuka - Volonteri biće obučeni o određenim aspektima svoje uloge, uključujući pregled pitanja na kojima IDC radi.
 
Uslovi:
- Upisani na dodiplomske ili postdiplomske studije iz društvenih i političkih nauka, međunarodnih odnosa, komunikacija, prava, sociologije, antropologije, psihologije, ekonomije ili druge relevantne oblasti sa naglaskom na razvojna pitanja.
- Iskustvo u sprovođenju anketa i upitnika;
- Dobre interpersonalne, jake organizacione i komunikacione veštine;
- Sposobnost samostalnog rada, preciznog i problemskog rešavanja tehničkih i metodoloških pitanja koja se javljaju tokom istraživačkog perioda;
- Sposobnost empatije i razumevanja istraživačkih tema;
- Otvorenog uma;
- Pažljiv i pouzdan;
- Sposobnost za rad visoko profesionalan način i sa poštovanjem rokova:
- Znanje i iskustvo u radu sa ugroženim zajednicama na lokalu;
- Sposobnost rada kao deo tima;
- Razumevanje važnosti poverljivosti i sposobnost da se to poštuje u svakom trenutku.
 
Vremenske obaveze - Posvećeno vreme istraživanju će biti fleksibilno i bazirano na zadatku koji je predviđen za sprovođenje istraživanja, ali najmanje od 4 do 6 nedelja.
 
Zainteresovani studenti mogu se prijaviti slanjem biografije (CV) i kratkog propratnog pisma na ivana.k@idcserbia.org najkasnije do 20. januara 2019. godine u 23:59