Česta pitanja i odgovori BGPRAKSA

Како могу да се пријавим за БГ Праксу?

Пријављивање за БГ Праксу се врши електронским путем, попуњавањем онлајн формулара за сваку позицију за коју сте заинтересовани.

Погледајте све отворене позиције у конкурсу на линку: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/bgpraksa-KONKURS-2019

или погледајте Водич кроз конкурс где су позиције организоване према факултетима, на линку: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/bgpraksa-vodic-2019

Да ли можемо да се пријавимо за више позиција?

Да, заинтересовани студенти могу да се пријаве на више позиција, иако препоручујемо да одаберу ону позицију за коју су највише заинтересовани а да у пријави наведу да су сагласни са тим да уколико за ту позицију буде велика конкуренција буду препоручени за неку другу праксу у оквиру конкурса која одговара њиховом образовном профилу.

Да ли је неопходан доказ о студирању?

Да. Неопходно је приложити скенирану потврду о редовном студирању или, изузетно, скениране странице индекса (прве две и део са последњим овереним семестром), које уносите на обавезном месту у формулару за пријаву.

Да ли се могу пријавити сви студенти без обзира на просек или постоји неко ограничење по том питању?

Не постоји никакво ограничење у погледу просека оцена.

Да ли се на конкурс могу пријавити и студенти мастер или докторских студија?

Сви студенти завршних година, како основних тако и мастер односно докторских студија, могу се пријавити за програм праксе.

Да ли ја као студент треће године могу да се пријавим? Да ли се рачунам као студент завршне године с обзиром на то да нисам у обавези да наставим са мастер студијама.

Ситуација на појединим факултетима јесте специфична, што заиста може отежати разумевање наше формулације - студент завршне године. Као студент завршне године bachelor студија, можете да се пријавите за позиције које сте заинтересовани.

Да ли могу да се пријаве дипломци?

Иако је програм БГ Пракса намењен пре свега студентима завршних година, позивамо и дипломиране студенте Универзитета у Београду да се пријаве. Уколико за поједине позиције не буде било довољно квалитетних пријава студената, биће узете у разматрање и пријаве дипломираних студената.

Да ли могу да се пријаве студенти са приватних универзитета?

БГ Пракса је програм намењен студентима Универзитета у Београду и Универзитета Уметности у Београду и није отворен за студенте других универзитета. 

Зашто у условима за неке позиције нису укључени одређени факултети или поједини смерови иако одговарају траженом профилу и опису посла? Да ли да конкуришем иако се у условима конкурса не тражи мој факултет/смер?

Јавна предузећа, установе културе, градске општине и друге организационе јединице градске управе према својим потребама расписују места. На њима је одлука које кадрове преферирају и за колико практиканата имају места. Могуће је да је у неким случајевима начињен превид па у траженом профилу нису наведени одређени факултети, а могуће је да су намерно изостављени. Уколико се уклапате у профил, без обзира на тражени факултет можете да конкуришете и додате коментар у формулару везан за високу мотивацију и подударност онога што траже и онога што можете да им понудите.