Наставак студија и усавршавање

Pretražite prilike za nastavak studija i usavršavanje, pronađite stipendije, nagrade, besplatne obuke, pozive za različite konferencije i programe u stranim zemljama i u Srbiji!


 • [VEBINAR] Vebinar o zanimanjima: Posle faksa biću… Nastavnik
 
Budite i vi nastavnik! 
 
Pozivamo vas da prisustvujete vebinaru za studente “POSLE FAKSA BIĆU NASTAVNIK”, u sredu, 29. maja od 15 časova na Zoom aplikaciji Francusko-srpske privredne komore.
 
Od Tijane Zdravković, profesorke francuskog jezika i književnosti, Ljudmile Rakočević, profesorke filozofije i Jovice Plavšića, nastavnika hemije saznaćete više o njihovim karijernim putanjama i iskustvima.    
 
Moderator vebinara biće Darko Soković iz agencije Propulsion.
 
Prijave se vrše preko linka https://forms.office.com/r/xgzqGHVgrV
 
Vidimo se!
 

 • [SEMINAR] ,,Soft Skills Academy-unapredi svoje sposobnosti“    besplatni seminar ličnih i profesionalnih sposobnosti

Soft Skills Academy je besplati seminar mekih veština u organizaciji Udruženja studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC, lokalni komitet Beograd. Namenjen je studentima svih fakulteta na teritoriji Beograda.

Cilj projekta je pružanje prilike studentima da unaprede svoje veštine koje nemaju prilike da usavrše tokom formalnog obrazovanja. Pored tehničkih znanja, organizacija vremena, prezentacione i komunikacione veštine su neke od neophodnih veština za uspeh mladih stručnjaka. Pohađanjem Akademije, studenti prave veliki korak na ličnom i profesionalnom nivou, i time postaju spremniji za sve ono što ih čeka u poslovnom svetu.

Soft Skills Academy ove godine se održava u periodu od 24.do 26.maja i slavi svoj 15. rođendan. Zanimljivo je da se prvi put održala baš u Beogradu i da se od tada uspešno razvija i prepoznatljiva je studentima širom Evrope.

Zbog sve veće zainteresovanosti iz godine u godinu, ovaj put će čak 60 studenata imati prilku da prisustvuje edukativnim i interaktivnim treninzima, koji će se održavati na Mašinskom fakultetu. Projekat se sastoji od dva predavanja održana od strane predstavnika kompanija NIS i Yettel, kao i tri treninga koja drže sertifikovani EESTEC treneri. Na kraju Akademije, najaktivniji učesnici dobijaju sertifikat.

Partner ovogodišnje Akademije je kompanija NIS.

Prijave su otvorene od 6. maja do 16. maja, a mogu se naći na sledećem linku.

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - Istek (EESTEC) predstavlja apolitičnu, nevladinu i neprofitnu volontersku organizaciju. Istek je osnovan 1986. godine u Ajndhovenu, u Holandiji, a danas postoji u 46 gradova u 24 države Evrope. Istek okuplja studente elektrotehnike i računarstva širom Evrope sa ciljem unapređenja njihovog akademskog, profesionalnog i društvenog života. Kroz brojne aktivnosti, uključujući stručne radionice, kulturne razmene i internacionalne konferencije, Udruženje podstiče širenje mreže internacionalnih kontakata, kao i razmenu ideja između budućih inženjera. Istek Lokalni komitet Beograd je punopravan član Udruženja od 2000. godine i trenutno je jedan od najbrojnijih i najbolje organizovanih komiteta u Evropi.

Više informacija možete pronaći na našoj Facebook (Soft Skills Academy – Unapredi svoje sposobnosti), Instagram (ssa_belgrade) ili LinkedIn (Soft Skills Academy) stranici, kao i na sajtu www.softskillsacademy.rs.

 


 •  [STIPENDIJE, STUDIRANJE U INOSTRANSTVU] MEXT STIPENDIJE ZA OSNOVNE STUDIJE ZA 2025 – Ministarstvo obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije Vlade Japana

  Ambasada Japana obaveštava sve zainteresovane kandidate u Republici Srbiji i u Crnoj Gori da je počeo konkurs za MEXT (Ministarstvo obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije Vlade Japana) stipendije za 2025. godinu za studente dodiplomce iz Republike Srbije i studente iz Crne Gore.
  KONKURS JE OTVOREN DO PETKA, 31. MAJA 2024. GODINE
  INSTRUKCIJE ZA PRIJAVU KANDIDATA:
  STIPENDIJE ZA OSNOVNE STUDIJE U JAPANU:
  Detaljne informacije o stipendiji, aplikaciju i ostala dokumenta preuzeti sa linka:
  STIPENDIJE ZA STUDENTE ISTRAŽIVAČE/POSTDIPLOMCE:
  Detaljne informacije o stipendiji, aplikaciju i ostala dokumenta preuzeti sa linka:
  APLIKACIJE SLATI POŠTOM ILI DONETI NA ADRESU:
  Ambasada Japana u Republici Srbiji, Trešnjinog cveta 13, 11070 Novi Beograd sa naznakom – PRIJAVA ZA MEXT 2025
  PRILIKOM APLICIRANJA DOSTAVITI SVU DOKUMENTACIJU KOJA JE JASNO NAVEDENA U TABELAMA U DOKUMENU POD NAZIVOM:
  -Application Guidelines for Undergraduate Students (za osnovne studije)
  POSEBNE NAPOMENE:
  -Zainteresovani kandidati treba pažljivo da pročitaju i slede instrukcije koje su istaknute u dokumentu pod nazivom: Application Guidelines for Undergraduate Students (za osnovne studije);
  -kategorija uključuje obavezno testiranje znanja engleskog i japanskog jezika;
  -za osnovne studije će se, u zavisnosti od oblasti studiranja, obaviti testiranje znanja matematike, fizike, hemije ili biologije na engleskom jeziku.
  -Aplikacije se ne mogu slati mejlom
  O MESTU I DATUMU ODRŽAVANJA ISPITA KANDIDATI ĆE BITI OBAVEŠTENI NAKON ZAVRŠETKA APLIKACIONOG PERIODA
  Za dodatna pitanja: culture@s1.mofa.go.jp

 


 • [TRENING] Poziv za Uneskov projekat „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4VBs)

  Zajednički projekat „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4VBs) koji sprovode Unesko, Britanski savet i Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), ima za cilj poboljšanje performansi kulturnog i kreativnog sektora u cilju unapređenja veština, znanja i pristupa finansijskoj pomoći za povećanje konkurentnosti i održavanje koprodukcije prometa roba i usluga na Zapadnom Balkanu. Ovaj sistemski pristup razvoju usmeren na ljude ima za cilj da duboko ugradi napredak u celom sektoru, uz obezbeđivanje vlasništva i angažovanja kao ključnih zahteva za lokalnu održivost.

  Projekat ima za cilj da njeguje interkulturni dijalog i da pojača društveni i ekonomski uticaj kulturnog i kreativnog sektora na Zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

  Pristupom koji je usmeren na zajedničko djelovanje javnih institucija, privatnog sektora, organizacija civilnog društva u kuturi, ali i stručnjaka u kulturnim i kreativnim industrijama, CC4WBs projekat ima za cilj:

 • poboljšanje učinka kulturnog i kreativnog sektora na Zapadnom Balkanu;
 • ojačavanje saradnje u kulturi u regionu i sa regionom;
 • unapređivanje inkluzivnog kulturnog nasleđa za lokalni razvoj.

U okviru projekta CC4VBs objavljuje:

 1. Otvoreni poziv za podnošenje predloga za organizacije i institucije, 2. krug
 2. Javni poziv za dostavljanje malih grantova za fizička lica

Rok za predaju predloga za organizacije i institucije otvoren je do 27. maja 2024. godine, do 17 časova.

Rok za predaju za pojedince za učešće u programima mobilnosti otvoren je do 31.12.2025. godine

DETALJNIJE

 


 • [PREDAVANJE]  Naučno-tehnološki park Beograd vas poziva na predavanje Saradnja nauke i privrede: Od akademske izvrsnosti do industrijske primenljivosti kroz transfer tehnologije 22. april, 10h NTP Beograd, Veljka Dugoševića 54

  Predavanje ima za cilj da prenese znanja i direktna iskustva u oblasti upravljanja intelektualnom svojinom (IP) u istraživačkim projektima i zajedničkim projektima sa privredom. Svoje iskustvo preneće sledeće govornice:

Ljiljana Kundaković, vodeći saradnik za naučno-tehničku saradnju na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, i 

Natascha Eckert, globalni rukovodilac saradnje sa univerzitetima u Siemens AG.

Prijave su obavezne na LINKU do petka 19. aprila u 15h.

Molimo vas da informaciju o događaju prosledite svojim kolegama istraživačima i naučnicima.

Ljiljana Kundaković će govoriti o osnovnim pincipima upravljanja zaštitom intelektualne svojine u istraživačkim projektima, o implikacijama zajedničkog vlasništva nad IP, transferu i licenciranju rezultata projekta. Posebno će biti reči o specifičnim zahtevima programa Horizon Europe i Fonda za nauku (IPR odredbe, eksploatacija i širenje ugovora o grantu i konzorcijumu).

U drugom delu gošća iz Siemens-a, Natascha Eckert, će istaći važne aspekte u saradnji nauke i privrede iz ugla velike korporacije - osnovne principe saradnje sa fakultetima, univerzitetima i naučnicima, sa posebnim fokusom na ugovore, sponzorisana i saradnička istraživanja.

 


 • [SEMINAR DIZAJNA] Udruženje studenata tehnike Evrope — BEST Beograd, četrnaesti put zaredom organizuje seminar dizajna i brendiranja, BEST design WEEK,  od 18. do 24. maja 2024. godine, koji će se održati na Fakultetu organizacionih nauka.

  Seminar je originalan projekat lokalne grupe BEST Beograd, koji u kontinuitetu već dugi niz godina uspešno plasira kvalitetno obrazovanje od strane najaktuelnijih stručnjaka sa našeg tržišta. Kako je seminar  prepoznatljiv po svom kvalitetnom edukativnom programu, tako je i po vizuelnom identitetu, kreativnosti i inovativnosti.

  Radionice su namenjene svim zainteresovanim studentima, bez obzira na to da li oni imaju ili nemaju dosadašnje iskustvo iz ponuđenih oblasti.

 • Seminar se sastoji iz šest radionica na kojima se obrađuju sledeće teme:

 • Graphic Design Basic – radionica na kojoj se studenti upoznaju sa osnovama grafičkog dizajna i korišćenjem adekvatnih softvera koji im omogućavaju da lako savladaju proces od ideje do realizacije.
 • Graphic Design Advanced – omogućava studentima, koji već imaju predznanje u ovom polju,  proširenje svog dosadašnjeg znanja i vidika. Podstaći će napredak svojih veština za korišćenje programa iz oblasti grafičkog dizajna i usavršiće ih kroz rad na brendiranju, odnosno na kreiranju vizuelnog identiteta.
 • Web Design HTML/CSS – program je namenjen studentima koji imaju želju da probude svoje potencijale, sticanjem osnovnog znanja iz web dizajna pomoću alata koje nude programski jezici HTML i CSS. Takođe, steći će i osnovna tehnička znanja o načinu funkcionisanja web sajtova.
 • Web Design React – idealan je za polaznike koji dobro poznaju osnove web dizajna i koji su savladali pisanje kodova, ali im je potrebna pomoć i dodatno znanje o mogućnostima koje koji nudi React, kako bi učinili svoj sajt još boljim.
 • Digital Photography – predstavlja radionicu namenjenu svim studentima zainteresovanim za izradu visoko kvalitetne fotografije, željnim da nauče koje su to osnove i teorijska znanja koja će im koristiti u budućem radu. Na samom kraju seminara imaće priliku da praktično primene svoje veštine fotografisanja.
 • Video Editing – s obzirom  na širinu primene audio i video zapisa, nezamislivo je izostavljanje ove radionice sa seminara. Njeni polaznici imaju mogućnost da steknu osnovna znanja obuhvaćena režijom i radom u softveru namenjenom za takav posao. Svim studentima, koji se deklarišu kao ljubitelji filma, omogućeno je da se oprobaju u ovom divnom poslu.

Pored navedenih radionica organizujemo i dan predavanja posvećen ažurnostima savremenog dizajna – Design Insight koji će se održati 8. maja.

Cilj predavanja je da podstaknemo kreativnost studenata zainteresovanih da se bave dizajnom i brendiranjem, motivišemo njihov napredak kroz zanimljiva predavanja predavača i stručnjaka u svojoj oblasti. U okviru ovog događaja, studenti će imati mogućnost da diskutuju sa najuticajnijim dizajn stručnjacima sa naših prostora. Predavanju će moći da prisustvuju svi učesnici, kao i zainteresovani studenti koji nisu učesnici radionica, uz prijavu.

Prijave za učešće na BEST design WEEK-u su otvorene od 24. aprila do 9. maja na sajtu bdw.best.rs gde možete naći više informacija o projektu. Sve radionice su besplatne, a po završetku seminara, učesnici će dobiti sertifikat o učešću.

 


 • [SAJAM I KONFERENCIJA] U Beogradu će se 18. i 19. aprila održati jubilarni 10. po redu Belgrade Youth Fair, najveći karijerni događaj za mlade u regionu. Ove godine će biti organizovan posle duže pauze u potpuno uživo formatu i to u Cineplexx Ušće.

Mladi će i ove godine imati priliku da se povežu sa mnogobrojnim poslodavcima i tako sebi obezbede praksu ili zaposlenje, ali i steknu mnogobrojna znanja za koja će dobiti besplatan sertifikat. Program će trajati od 10 do 16 časova, a činiće ga sajamski i konferencijski deo.

Cilj ove manifestacije jeste povezivanje mladih sa poslodavcima, kompanijama i institucijama, kao i pružanje prilike da, u okviru besplatnih predavanja, radionica i edukacija, prošire svoja znanja iz različitih sfera, ali i da se upoznaju sa načinom funkcionisanja najuspešnijih kompanija u regionu i čuju kako izgleda biti deo takvog tima.

Sve učesnike koji posete događaj očekuju i simulacije razgovora za posao, CV klinika, profesionalno fotografisanje za CV i mnogobrojne mogućnosti za praksu ili posao kod najboljih poslodavaca u Srbiji.

Neke od tema konferencijskog dela projekta koja će držati najveći stručnjaci iz kompanija učesnica će biti:

 • Panel diskusija- Saveti direktora velikih kompanija za mlade;
 • Kako pronaći idealan posao i kako se pripremiti za intervju;
 • Karijerni put uspešnih ljudi;
 • Wellbeing – zdrav način života i rada;
 • Karijere budućnosti;
 • Marketing i HR trendovi, biznis, informacione tehnologije.

Takođe, neki od poslodavaca koji očekuju sve učesnike su: Banca Intesa, IKEA, Nestle, Lidl, Heineken, JTI, Nelt, NCR Atleos, Bambi, PwC, Milšped, NCR Voyix, Unicredit banka, Brose…

Studenti i diplomci, kao i svi ostali koji traže novi posao, već sada mogu da se prijave za besplatno učešće i da pošalju svoje radne biografije za praksu/posao putem sajta www.youthfair.rs/prijavi-se/

Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu biće prisutan na štandu tokom oba dana u periodu od 10 do 16 časova. 


 • [KONKURS] Open Call for Erasmus+ Traineeship : Vienna Master of Applied Human Rights

  The Vienna Master of Arts in Applied Human Rights offers Program Assistants (i.e., Erasmus+ Trainees) a unique opportunity to work within an educational framework that applies an interdisciplinary approach to combine human rights and the arts. They will gain knowledge and practical skills in the application of human rights education, entry level office work, leadership, project management, and more.

  Dates of Traineeship: 5 August 2024 – 7 February 2025

  Location: Vienna, Austria

  Position Type: Part-Time (30 hours per week, breaks included)

  Compensation: Amount depends on the Sending Institution’s Erasmus+ Grant Level

  Benefits Covered by the Vienna Master: Accident and liability insurance, 300€ travel stipend, Wiener Linien ticket (for duration of traineeship), annual ticket to Austrian National Library, allotted vacation time, and additional sick time when needed

  Application Form (via Google Forms):https://forms.gle/eLEWUQTnZLLrGDaCA

  Application Deadline: 30 April 2024 at 5PM (CET)

 


 •  [STIPENDIJE, STUDIRANJE U INOSTRANSTVU] Stipendije Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose za akademsku 2024/2025. godinu, Stipendije su namenjene za osnovne i master akademske studije. Rok za prijavu je 25. april 2024. studije. Integralni tekst konkursa https://abiturient.mgimo.ru/foreigners

 


     https://www.minedu.sk/data/att/107/28857.407524.pdf

 


 • [STIPENDIJE] SAKURA STIPENDIJE - KONKURS 2024. - za dodelu pet stipendija, u vidu studijskog putovanja u Japan, za izradu istraživačkog rada na temu u vezi sa Japanom. Za učešće na konkursu potrebno je podneti predlog istraživačkog rada prema obrascu za prijavu na sajtu https://sakurastipendije.rs/ . Tema istraživačkog rada treba da bude iz jedne od sledećih oblasti:

  · Društvenih i humanističkih nauka (ekonomije, prava, političkih nauka, filozofije, japanskog jezika i književnosti)

  · Kulture i umetnosti

  · Kaizen menadžmenta

      Rok za slanje prijava je 02. jun 2024. godine. https://sakurastipendije.rs


 • [KONFERENCIJA]  Vikimedija Srbije otvara poziv za učešće na osmoj Vikilajv konferenciji koja će se održati 18. i 19. maja 2024, u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru (SKIP), u Beogradu.

Stipendija će pokriti troškove puta, smeštaja i hranu tokom konferencije. Vikilajv je lokalna konferencija Vikipedijanaca i Vikimedijanaca iz Srbije tokom koje se obrađuju razne teme u vezi sa slobodnim znanjem, Vikimedijinim projektima, kao i aktuelnim kampanjama i inicijativama koje za cilj imaju veću dostupnost slobodnog sadržaja na interentu i veću uključenost volontera u Vikimedijin pokret.  Popunjavanjem jednostavnog upitnika, možete se prijaviti za učešće na konferenciji kao stipendista, predavač i/ili volonter. Prijave traju do 15. aprila, 23:59. Za sva pitanja i nedoumice,  obratite se putem mejla kancelarija@vikimedija.org


 • [LETNJA ŠKOLA] Pozivaju se studenti doktorskih studija i nastavnici stranih jezika Univerziteta u Beogradu da se prijave za učešće u radu međunarodne letnje škole u okviru naše evropske univerzitetske alijanse Circle U. 
  Letnja škola pod nazivom "Language in Education Research: Ecological and Mixed Methods Approaches" biće realizovana na engleskom jeziku na Univerzitetu u Luvenu u Belgiji, od 7. do 10 avgusta 2024. godine. 
   
  Prijavljivanje kandidata traje do 15. maja 2024. na stranici organizatora, gde se nalazi detaljni opis škole: https://uclouvain.be/fr/instituts-recherche/ilc/teamm/summer-school-2024.html 
   
  Letnje škole Circle U. su besplatne, a odabranim učesnicima biće obezbeđena stipendija. Ukoliko Vaša prijava bude prihvaćena, za informacije o isplati dnevnica i putnih troškova obratite se na mejl: nikola.savic@rect.bg.ac.rs.
 

 • [KONFERENCIJA] Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd će ovog proleća održati konferenciju pod imenom BEST Conference Day – Leadership in STEM na kojoj će domaći i međunarodni studenti imati priliku da stupe u kontakt sa korporativnim partnerima. Ovaj događaj će se održati 5. aprila 2024. godine u Zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu i biće edukativnog karaktera.

  Konferencija će trajati jedan ceo dan i sastojaće se od nekoliko serija događaja koji se odvijaju istovremeno. Studenti se mogu upoznati sa kompanijama kroz razne radionice, panel diskusije i keynote govore.

  Posetioce konferencije čine:
  -oko 170 međunarodnih studenata iz 30 zemalja. Ovi studenti su učesnici Evropske konferencije studenata tehnike i tehnologije, a među njima je i oko devedeset predsednika lokalnih BEST grupa
  -oko 100 domaćih studenata sa srpskih univerziteta
  -predstavnici Univerziteta
  -kompanije i partnerske institucije
  -medijski partneri

  Cilj konferencije je da se studentima kroz interaktivne diskusije pokaže značaj liderstva u STEM granama nauke, kao i da na kraju tih aktivnosti imaju priliku da se upoznaju sa vodećim kompanijama njihove struke u našoj zemlji, da saznaju nešto više o poslovima i stručnim praksama koje kompanije nude i koja znanja i veštine su potrebne za lakše zapošljavanje.

  U današnjem društvu koje se svakodnevno menja nekada je vrlo teško naći posao ili praksu u struci. Naučnici i inženjeri kao i preduzeća i univerziteti imaju ključnu ulogu u rešavanju važnih društvenih izazova, pa se, iz tog razloga, ovaj projekat fokusira na liderstvo u STEM-u. Ovo je odlična prilika da se kompanije i univerziteti približe i stupe u kontakt sa najistaknutijim studentima iz cele Evrope i pomognu im da, u njihovom daljem razvoju i obuci, postanu uspešni budući lideri.

  Prijave za radionice su otvorene od 18. do 31. marta putem sajta https://leadership.best.rs/ 
  Za Keynote govore i Panel diskusiju nije potrebna prijava. 

   


 • [LETNJA ŠKOLA] Otvoren je nov poziv za međunarodnu letnju školu u Danskoj  - Pozivaju se studenti doktorskih studija Univerzitetu u Beogradu da se prijave za učešće u radu još jedne međunarodne letnje škole u okviru naše evropske univerzitetske alijanse Circle U.  

Letnja škola pod nazivom “Light in the Dark: Exploring the Causes, Concepts, and Consequences of Corruption“ biće održana na engleskom jeziku uz učešće studenata sa svih devet partnerskih univerziteta i profesora i saradnika iz oblasti prava i političkih nauka sa Univerziteta u Arhusu, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Pizi i drugi. 

Organizovana od strane Univerziteta u Arhusu, biće održana u Arhusu od 1. do 5. jula uz početne online sesije u maju i junu. 

Prijavljivanje kandidata traje do 27. marta 2024. na stranici organizatora, gde se nalazi detaljni opis škole i način prijavljivanja: https://ps.medarbejdere.au.dk/phd-informationer/kurser/light-in-the-dark-exploring-the-causes-concepts-and-consequences-of-corruption  

Letnje škole Circle U. su besplatne, a odabranim studentima biće obezbeđene  dnevnice za dane boravka i dane puta. Visina dnevnice je 70 evra. Ukoliko Vaša prijava bude  prihvaćena, za informacije o isplati dnevnica i putnih troškova obratite se na mejl: nikola.savic@rect.bg.ac.rs

Studenti Univerziteta u Beogradu koji su pohađali Circle U. letnje škole u prethodnom projektnom ciklusu bili su prezadovoljni mogućnošću da se povežu sa kolegama iz drugih zemalja, kvalitetom predavanja i aktuelnošću tema, a neki od njih i danas ostvaruju saradnju kroz realizaciju zajedničkih projekata.  

 


 • [RADIONICA] Idea night by StudentVentures  - Mi smo studentski startap StudentVentures koji želi da podstakne studente da razvijaju svoje ideje!

  Šta je Idea Night? 
  Idea Night je događaj gde će se studenti sa različitih fakulteta i domena znanja okupiti da zajedno kreiraju inovativna rešenja za stvarne probleme.

  Kako to funkcioniše?

  • Formiraćemo mešovite timove studenata iz različitih disciplina.
  • Svaki tim će se suočiti sa konkretnim problemom koji traži kreativno rešenje.
  • Koristeći metodologiju “design thinking-a”, proći ćete kroz struktuiran proces traganja za kreativnim rešenjem.
  • Na kraju, svaki tim će predstaviti svoju ideju ostalim učesnicima.

    Šta ćeš izvući od ovoga?

 • Upoznaćeš studente sa različitih fakulteta i proširićeš svoju mrežu kontakata.
 • Zabavićeš se i naučićeš kako da radiš u multidisciplinarnim timovima.
 • Razvićeš svoje kreativno razmišljanje i naučićeš kako da pristupiš problemima na inovativan način.

Vreme i mesto održavanja: 09.03.2024. Od 17h do 21h , OPENS , Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad

Broj mesta je ograničen, tako da požuri i Prijavi se! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZMDnEoxlbnhT2arPKWuh-h94vPIqobjDDeNVDcjj5_P66CQ/viewform?pli=1

 


 • [RADIONICA] Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo o predstojećoj radionici VersaHealth koju organizuju doktorandi sa King's College London, Univerziteta u Beču i Univerziteta u Beogradu. Radionica će biti realizovana na engleskom jeziku i namenjena je studentima društvenih i medicinskih nauka koji žele da doprinesu diskusiji o globalnom zdravlju iz različitih perspektiva uključujući epidemiologiju, pravo, etiku, bezbednost i novinarstvo.

Detalji događaja: 
Kada: 3. aprila u 13.00
Gde: Svečana sala Dekanata Medicinskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu

Za više detalja, uključujući informacije o registraciji, molimo posetite internet stranicu: https://versahealth.wordpress.com/

Očekujemo vas da zajedno diskutujemo o izazovima u globalnom zdravlju.

Projekat “One Health or Many Health? A Multidisciplinary, Multicultural Approach to Global Health” finansiran je u okviru SEED Funding programa koji realizuje evropska univerzitetska alijansa Circle U. https://www.circle-u.eu/resources/seed-funded-projects/


 • [TAKMIČENJE] Univerzitet u Beogradu je i ove godine partner studentskog startap takmičenja Danube Cup, otvorenog za startap timove sa Danube Cup partnerskih univerziteta koji već razvijaju poslovnu priliku, potvrđenu barem na lokalnom nivou.
  Danube Cup pruža jedinstvenu priliku mladim i ambicioznim preduzetnicama i preduzetnicima, ali važno je naglasiti da ovo nije takmičenje ideja – poslovna ideja već mora biti validirana među potencijalnim kupcima/korisnicima, koncept mora biti inovativan i originalan, i mora da postoji visok potencijal rasta nezavistan od trendova na lokalnom tržištu.

    Za više informacija posetite: https://www.bg.ac.rs/danube-cup-2024/


 • [KONKURS] Prijavite se za 32. L’Oréal Brandstorm takmičenje za mlade inovatore

  Ukoliko imate do 30 godina, kreativni ste, poznajete tehnologiju i možete da zamislite kako ona menja budućnost industrije lepote, L'Oréal Adria-Balkan vas poziva da se prijavite na jedno od najvećih globalnih takmičenja, L'Oréal Brandstorm 2024. Poziv je otvoren za studente i mlade iz ukupno 72 zemlje širom sveta, a priliku da se oprobaju u takmičenju sa svojim vršnjacima imaju i mladi iz Srbije.

  Zadatak za učesnike ovogodišnjeg Brandstorm takmičenja je da osmisle inovativna tehnološka rešenja koja redefinišu budućnost profesionalne lepote. Najbolji timovi će svoja rešenja predstaviti na regionalnom finalu u aprilu, a pobednički tim će se plasirati u veliko međunarodno finale, koje će se u junu mesecu održati u Londonu. Glavna nagrada podrazumeva tromesečnu praksu u L'Oréalovom kreativnom sedištu u Parizu, u okviru koje će raditi na sprovođenju svoje ideje u delo.

  Poziv na takmičenje je otvoren za sve profesionalce, studente i mlade do 30 godina, nezavisno od područja studija ili iskustva. Zainteresovani mogu da se prijave do 25. marta 2024. godine, putem online platforme https://brandstorm.loreal.com/en.

    Za više informacija posetite: https://brandstorm.loreal.com


 • [KONKURS] Kompanija Microsoft organizuje novi hakaton pod nazivom "Women in AI" i poziva mlade da se prijave za učešće. 

“Women in AI” Hackathon is an exclusive event tailored for female university students and new graduates from South-East Europe, including countries such as Türkiye, Greece, Malta, Cyprus, Serbia, Croatia, Bulgaria, and Slovenia. This unique occasion is crafted to empower participants to harness the potential of Artificial Intelligence (AI), showcasing their talents, fostering mutual learning, and collaborating on cutting-edge AI projects.

This 2-day event provides a unique opportunity for participants:

 • to engage in cross-country teamwork
 • design innovative ideas
 • gain valuable experience in the field of artificial intelligence
 • become familiar with Microsoft technologies.

Event will take place online on 8th and 9th March 2024.
Please visit https://womenaihack.com/ for more information and application form.  Last day to apply is 25th February.


 • [SAJAM I TAKMIČENJE] Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd i ove godine, po 17. put organizuje projekat „Beogradski Dani Inženjera”Projekat će se održati od 8. do 10. marta 2024. godine i sastojaće se iz edukativnog i takmičarskog dela. 

U petak, 8. marta, nakon svečanog otvaranja projekta, studenti posetioci će imati priliku da obiđu Sajam inovacija, na kom će biti predstavljeni inovativni proizvodi i uređaji iz sveta nauke i tehnologije. Takođe, biće organizovane i edukativne radionice namenjene takmičarima za razvijanje ličnih veština i interakciju sa predstavnicima kompanija.  Takmičarski deo sajma biće održan 9. i 10. marta 2024. godineTakmičenje je namenjeno studentima prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških fakulteta Univerziteta u Beogradu, timskog je karaktera i obuhvata dve kategorije: Studija slučaja i Inovativni dizajnU kategoriji Studija slučaja koja će se održati 9. marta, zadatak timova je da osmisle i prezentuju rešenje zadatog inženjersko-menadžerskog problema, koje ocenjuje žiri. Inovativni dizajn je kategorija koja će biti narednog dana, 10. marta,  u kojoj se od timova zahteva da osmisle uređaj, odnosno tehnologiju kojom se na najefikasniji način može rešiti problem na zadatu temu,  koju zatim prezentuju pred stručnim žirijem. Cilj Beogradskih Dana Inženjera je da se među studentima učesnicima razviju timski duh i zdrava takmičarska atmosfera i ispoljavanje kreativnosti. Pored toga retka je prilika da imaju uvid u mogućnost praktične primene znanja koje steknu tokom školovanja, kao i mogućnost da neformalno ostvare kontakt sa poslodavcima i brojnim kompanijama što im ovaj projekat omogućuje.

Prijave za učešće na takmičarskom delu „Beogradskih Dana Inženjera” biće otvorene od 8. do 23. februara na sajtu bdi.best.rs, gde možete pronaći i više informacija o projektu.


 • [KONKURS] Otvoren konkurs „Za žene u nauci“ - PRILIKA ZA MLADE NAUČNICE U SRBIJI DA SE PRIDRUŽE PROGRAMU ČIJE SU DOBITNICE OSVOJILE NOBELOVU NAGRADU

Organizatori programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“, kompanija L’Oréal Balkan, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija  i Nacionalna Komisija za UNESCO, pozivaju mlade naučnice u našoj zemlji da se prijave na 14. po redu konkurs za ova prestižna priznanja.  Četrnaesti ciklus Nacionalnog programa „Za žene u nauci“ otvoren je do 31. marta i namenjen je mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina života, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Najtalentovanije mlade naučnice biće nagrađene priznanjima i finansijskom podrškom u vrednosti od po 5 hiljada evra namenjenim za realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja. Nacionalna priznanja „Za žene u nauci“ predstavljaju podršku njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Prijave se podnose elektronskim putem, a na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs moguće je naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2024. godinu.


      Dates: 5–9 August (plus one digital lecture in June 2024)
      Location: University of Oslo
      Level/target group: Master’s students from all disciplines
      ECTS: 5
      Application deadline: 29 February 2024
      This interdisciplinary course offers an in-depth examination of poverty as a critical issue affecting over a billion people in the world.
 

      Dates: 22–26 July (plus five additional online sessions)
      Location: Humboldt-Universität zu Berlin
      Level/target group: Bachelor students from all disciplines
      ECTS: 5
      Application deadline: 29 February 2024
      Learn about concepts of climate science, discover the potential of mitigation actions, the dynamics of environmental psychology, climate politics and communication tools.
 

     Dates: 1–6 July (plus online sessions in the Fall)
     Location: Louvain-la-Neuve
     Level/target group: PhD students from all disciplines
     ECTS: 5
     Application deadline: 1 March 2024
     The Summer School will offer a unique environment of exchange between academics and students on a variety of topics reflecting the diversity of the challenges and opportunities of Global Health.
 

 • [KONKURS] Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) poziva studente i mlade na KONKURS za seminarske radove „Vera i nauka u borbi za zaštitu životne sredine“ i pod-oblastima: Klimatske promene, Energetska tranzicija, Energetsko siromaštvo, Značaj zaštite voda. Rok za predaju radova je: 26. Februar 2024 u 12h. Radove poslati isključivo elektronski u word-u, na e-mail adresu: office@cekor.org

    Preuzmite poziv OVDE


 • [KONKURS] The Circle U.lympics počinje serijom online webinara o različitim aspektima sportske nauke i olimpizma.
  Tokom narednih nekoliko meseci biće organizovana četiri online predavanja na kojima će sportisti, istraživači i studenti doktorskih studija sa devet partnerskih univerziteta u okviru Circle U. diskutovati o temama sportske nauke i olimpizma, s ciljem unapređenja olimpijske kulture studenata i svih koji učestvuju u ovim događajima. Pored onlajn programa planirana je i fizička konferencija u Parizu u aprilu

  Sva predavanja se održavaju putem Zoom platforme od 18.00 do 20.00 časova (CET). Linkovi za pristup sastancima će vam biti poslati nakon što se prijavite.
  Univerzitet u Beogradu će dodeliti dve stipendije za zainteresovane studente koji će, pored učešća na onlajn predavanjima, dobiti priliku da putuju u Pariz i uzmu učešće u radu konferencije u aprilu.

  Pozivamo zainteresovane za stipendiju da se prijave najkasnije do 19. februara, a ukoliko ste zainteresovani samo za praćenje vebinara možete se prijaviti u bilo kom trenutku. 

  Više informacija o temama i kako se prijaviti nalaze se na: https://international.au.dk/collaboration/partneruniversities/circle-ulympics
 

 • [STIPENDIJE]  KONKURS ZA UČEŠĆE ZADUŽBINE MILIVOJA JOVANOVIĆA I LUKE ĆELOVIĆA U TROŠKOVIMA ŠKOLARINE STUDENATA DOKTORSKIH AKADEMSKIH STUDIJA ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU

  Na Konkurs se mogu prijaviti studenti doktorskih akademskih studija Univerziteta u Beogradu na akreditovanim studijskim programima iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka, a koje pripadaju polju društveno-humanističkih nauka, sa prosečnom ocenom svih položenih ispita iz osnovnih i master akademskih studija: najmanje 9,00.

  Učešće u troškovima školarine u iznosu od 60.000,00 dinara dodeliće se iz sredstava Zadužbine Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića.

  Rok za podnošenje prijava je od 29. januara do 29. februara 2024. godine.

  Detaljnije  https://www.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2024/01/mjlc_konkurs_25-1-2024.pdf


 • [STIPENDIJE ZA UČENJE NEMAČKOG JEZIKA] Scholarships for German language courses in Bavaria 2024 - Students and young academics of all disciplines with intermediate German proficiency (at least B1-level) from Bosnia and Herzegovina, Croatia,  Montenegro, North Macedonia, Serbia, Slovenia, and Ukraine can apply for BAYHOST summer course scholarships. At the time of application students need to have completed at least two entire semesters at an institute of higher education and provide corresponding grades. Applicants must have the citizenship of one of the eligible countries.
   
  The application deadline is March 21, 2024. Applications must be submitted exclusively via our online form. Further information on the application process and language courses can be found on our website and under the BAYHOST profile on facebook.
 

 • [NAGRADNI KONKURS] Vikimedija Srbije otvara poziv za dodelu mikrograntova - Vikimedija Srbije i ove godine raspisuje konkurs za dodelu sredstava u cilju realizacije projekata iz oblasti slobodnog znanja i kulture.

    Konkurs je posvećen projektima manjeg obima za koje postoji mogućnost rasta u dugoročne i održive projekte. Prijave su otvorene do 22. februara 2024. godine.

    Detaljnije


 • [NAGRADNI KONKURS] Call for applications: Inter Circle U. Prize for inter- and transdisciplinary research (ICUP), 2024 Edition - The Inter Circle U. Prize (ICUP) is a unique opportunity for researchers and PhD candidates to raise the visibility of their projects. Designed to showcase outstanding examples of inter- and transdisciplinary research at Circle U. universities, the ICUP will be awarded to three scholars and/or research teams selected by a multidisciplinary panel of Circle U. academics and external partners. Laureates will be invited to present their work at the awards ceremony hosted by Université Paris Cité on 27 May. Winning projects will also be featured in a professionally produced promotional video. If you would like your work to be considered, submit your application by 1 March.

    Applications must be submitted by March 1st, 2024 at the following email address: icup@uclouvain.be    Applicants will be notified by April 15th, 2024.

    Call for applications: Inter Circle U. Prize (pdf)


 • [BESPLATNI KURS] Program obuke u oblasti klimatskih promena - Kako kreatori politike, pružaoci javnih usluga i profesionalci iz nevladinog sektora mogu pomoći da naša društva i naše infrastrukture budu održivi za budućnost? Naš međunarodni program obuke vas poziva da saznate. Pogledajte kompletan program The Circle U. Training Programme for Practitioners on Climate Change.

    Učešće je u potpunosti besplatno, a prijavljivanje traje do 29. januara 2024.


 • [BESPLATNI KURS] Ukoliko se približavate kraju svojih studija i niste sigurni šta dalje, bez panike – upišite kurs „Veštine upravljanja karijerom”, koji realizuje naš Centar za razvoj karijere za studente završnih godina u cilju pružanja podrške studentima u uspešnom upravljanju svojom karijerom i aktivnom uključivanju na tržište rada.

  Detaljnije informacije pogledajte ovde i prijavite se do 18. februara 2024. 
   

 • [STUDIRANJE U INOSTRANSTVU] The British Scholarship Trust - Rok za prijavu 15.3.2024.

     Detaljnije


 • [STUDIRANJE U INOSTRANSTVU] Stipendije Vlade Republike Slovačke za akademsku 2024/2025. godinu - Rok za prijavu 18.3.2024.

     Detaljnije


 • [STUDIRANJE U INOSTRANSTVU] Konkurs za stipendije Vlade Francuske 2024/25 - U želji da podstakne mobilnost studenata, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji, raspisuju novi konkurs za dodelu stipendija za 2023-2024. godinu za studente iz Srbije koji žele da nastave školovanje u Francuskoj za nivo Master 2 i doktorate u komentorstvu za studije na engleskom i francuskom jeziku i sve studijske oblasti i naučne discipline. Rok za prijavu: 29.3.2024.

     Detaljnije


 • [NAGRADNI KONKURS]  Draw Y-Our Future: EMERGENCY and Desall's contest - Celebrating its 30th anniversary, EMERGENCY, in collaboration with Desall - a platform for innovation and crowdsourcing - has launched the "Draw Y-Our Future" competition. This global initiative targets students, young designers, and emerging talents.

    Detaljnije


 • [STUDIRANJE U INOSTRANSTVU] Vebinar: Kako da odeš na studentsku razmenu ili praksu kroz Erazmus+ - Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen studentima svih nivoa studija na državnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji koji su zainteresovani za učešće u Erazmus+ studentskim razmenama i praksama u inostranstvu.

Biće predstavljeni uslovi učešća, visina i obuhvat stipendija, potrebna dokumentacija i način prijave.
Vebinar se održava u sredu24januara od 16 do 17 časova. Za učešće na vebinaru, potrebno je da se popuni kratak prijavni formular najkasnije do 24januara u 12 časovaPrijave se vrše popunjavanjem formulara koji je dostupan na ovom linku.


 • [BESPLATNI KURSEVI]  BOLD Regional Workshop for Entrepreneurship - The Southeast Europe Entrepreneurship and Development (SEED) organization, with the support of the U.S. Embassy in Belgrade, will be hosting the regional workshop in Nis, Serbia (18th to 25th of February).  Please note, before you fill out the sections on general information, education, business idea, and answer short questions, that you understand the eligibility requirements.
  ABOUT BOLD Regional Workshop for Entrepreneurship Application Form

 • [BESPLATNI KURSEVI] „Nauči“ je mesto koje donosi mnoštvo resursa iz područja veštačke inteligencije, biotehnologije, finansija, kreativnih industrija, održivog razvoja, marketinga, programiranja i još mnogo toga. Bez obzira na struku ili godine, „Nauči“ ima za svakoga po nešto. Interaktivni kursevi, vodiči i video tutorijali za poboljšanje ličnih i profesionalnih veština.

    https://www.preduzmi.rs/nauci/


 • [KONKURS] Institut za meteorologiju je otvorio poziv za mentorski program u oblasti istraživanja klimatskih promena: CLIMATE PICNIC.

  CLIMATE PICNIC je mentorski program u oblasti istraživanja klimatskih promena koji će trajati 8 meseci. Program će organizovati istraživači Instituta za meteorologiju, Fizičkog fakulteta, a rukovodilac programa je prof. dr Vladimir Đurđević (vdj@ff.bg.ac.rs).

  Možete aplicirati ako ste doktorirali u poslednjih pet godina ili ste student doktorskih studija. Oblast istraživanja kojom se bavite nije važna za prijavu. Dobrodošli su istraživači iz svih oblasti i disciplina: prirodnih nauka, matematike, tehničko-tehnoloških nauka, društvenih i humanističkih nauka i drugih. Poželjno je, ali ne i neophodno, da imate rad koji u nekoj meri ima dodirnih tačaka sa klimatskim promenama ili zaštitom životne sredine.  

  Prijave traju do 12. februara 2024. DETALJE I PRIJAVU POGLEDAJTE OVDE