EURAXESS mreža

Potpisivanjem Deklaracije o privrženosti Univerzitet u Beogradu izrazio je volju da bude deo Pan-evropske mreže za podršku mobilnim istraživačima – EURAXESS mreže. Ona ima za cilj da u okviru Evropskog istraživačkog prostora obezbedi kompletno informisanje i usluge podrške evropskim i neevropskim istraživačima koji žele ostvarenje istraživačke karijere u Evropi.


Glavni ciljevi mreže su:

 • promocija mobilnosti istraživača,
 • uklanjanje prepreka slobodnom kretanju znanja i
 • podrška razvoju Evropskog istraživačkog prostora.

Misija mreže je da omogući izgradnju jednog zajedničkog Evropskog tržišta rada istraživača obezbeđujući besplatne usluge informisanja, blagovremenu i kvalitetnu podršku istraživačima u 1.mobilnosti - omogućavanju preseljenja (relokacije) i 2.razvoju karijere istraživača u Evropskoj Uniji.

Srbija je deo ove mreže od 2008.godine. U Beogradu trenutno postoji preko deset kontakt tački (ECP-EURAXESS Contact points) u okviru nacionalne mreže koje pomažu istraživačima pri institutima i fakultetima.

Primarna ciljna grupa EURAXESS mreže su strani istraživači koji borave i rade u Srbiji, njihovi domaćini u srpskim organizacijama i srpski mobilni istraživači. Usluge za istraživače i naučno istraživačke organizacije vrše tkz. EURAXESS Uslužni ili Servisni centri (ESC-EURAXESS Service Centre) i Centri za razvoj karijere istraživača (EURAXESS Career Development Centre) koji pružaju usluge istraživačima u domenu mobilnosti i razvoja karijere.

Od juna 2017.godine ulogu EURAXESS servisnog centra Univerziteta u Beogradu preuzeo je Univerzitetski centar za razvoj karijere i savetovanje studenata. Ovaj centar sada ima još dve uloge: da pruža podršku mobilnim istraživačima i da, pored razvoja karijere studenata, brine i o razvoju karijere istraživača.

EURAXESS inicijativa istražuje kako mreža može da podrži razvoj karijere istraživača, i u okviru aktuelnog EURAXESS projekta TOPIII, Univerzitet u Beogradu učestvovovao je zajedno sa 14 evropskih univerziteta u kreiranju preporuka za uspostavljanje EURAXESS centara za razvoj karijere istraživača tokom 2018.godine.


 

INSTRUMENTI I ALATI MREŽE

 

Jedan od glavnih instrumenata mreže je EURAXESS JOBS –  Jedinstvena platforma za zapošljavanje istraživača u Evropi.

 

 • Ovo je jedno onlajn tržište oglasa za poslove, stipendije i grantove za istraživače. Postoji mogućnost postavljanja lične biografije.
 • Ima 80 000 posetioca mesečno i do 5 000 novih konkursa mesečno.  
 • 8800 organizacija objavljuje konkurse na ovoj platformi gde se nalazi više od 16 000 biografija, 45 000 registrovanih istraživača.
 • Istraživačke institucije publikuju slobodna radna mesta i istraživačke stipendije.
 • Na njoj postoji pretraživanje prema istraživačkoj oblasti, statusu i profilu karijere (First stage, Recognized, Established, Leading), zemlji, programu finansiranja (MCA; ERA,...)


Platforma se nalazi na adresi: http://ec.europa.eu/euraxess/jobs


EURAXESS PORTAL

https://euraxess.ec.europa.eu/

Za članove - istraživače postoje:

 • Oglasi za posao (fellowships, scholarships)
 • Informacije i podrška u preseljenju
 • Uspostavljanje partnerstava
 • Alati za razvoj karijere

Za organizacije – članove na portalu postoje:

 • Alati za privlačenje talenata
 • Alati za umrežavanje i uspostavljanje saradnje
 • Alati za postizanje oznake izvrsnosti u oblasti upravljanja ljudskim resursima
 • Alati za izlaženje na kraj sa procedurama u vezi sa preseljenjem
 • Članovi mreže na nacionalnim portalima unose informacije u odeljcima informacije i pomoć i obezbeđuju sadržaj glavnog EURAXESS portala.
 • 40 zemalja iz Evrope i predstavnici iz Severne Amerike, Brazila, Indije, Japana, Kine i Jugo-istočne Azije promovišu putem ovog portala Evropu kao mesto za naučno istraživački rad i učestvuju u ovoj inicijativi.

Pored naučno istraživačkih organizacija koje mogu da ponude mesto za istraživača, postoji mogućnost za poslodavce, startap kompanije – one koji bi mogli da pomognu da istraživač realizuje ideju, da se uključe u projekte finansirane kroz programe Evropske unije za istraživanje i inovacije.


U okviru nacionalnog EURAXESS portala  www.euraxess.rs nalaze se alati za razvoj karijere istraživača i preporuke za politiku razvoja karijere istraživača.

Materijali su na engleskom jeziku.


ALATI ZA RAZVOJ KARIJERE

·         CAREER ORIENTATION TOOL - No limits: exploring careers for researchers

Resursi koji mogu da vam pomognu da

 • Identifikujete šta vam je značajno u vašoj karijeri
 • Planirate da izgrađujete svoje veštine i znanja
 • Razmotrite jedan širi dijapazon karijernih opcija
 • Napravite jedan plan kojim ćete dostići svoje profesionalne razvojne ciljeve

Ovaj komplet sadrži savete, kvizove koji vam pomažu da istražite svoje vlastite potrebe i povezuje vas sa resursima, informacijama i mogućnostima.

·         PIPERS Project Career Kit - kolekcija eksternih resursa za učenje na temu preduzetničkih veština, informatičke pismenosti, disciplinovanog rada, prava na intelektualnu svojinu, liderskih veština, upravljanja karijerom istraživača, profesionalnog razvoja, javnog angažmana, samo-procene istraživača, istraživanja tržišta istraživačkih rezultata i rada sa industrijom.

Resursi su namenjeni trenerima i ljudima odgovornim za obuku istraživača, iako neki od njih mogu i za same istraživače da budu vrlo korisni. Sadrže različite resurse: materijale za treninge, linkove ka onlajn aktivnostima i vebinarima za razvoj karijere, članke, savete ili vođenje, studije slučaja i prezentacije koje pokrivaju gore navedene teme.  


U cilju promocije akademske izvrsnosti i društvene odgovornosti u kontekstu razvoja naučnoistraživačkih kapaciteta visokoškolskih ustanova, u okviru ERASMUS+ projekta „Jačanje istraživačkog potencijala u visokom obrazovanju kao doprinos daljem razvoju regije Zapadnog Balkana“ (Re@WBC) pripremljen je Akademski priručnik za mlade istraživače na engleskom jeziku. Svrha ove knjige je da mladim istraživačima pomogne u rešavanju nekih pitanja tipičnih za ranu fazu njihove karijere. Knjigu u elektronskom obliku možete preuzeti ovde.