5. i 6. oktobra na Univerzitetu u Beogradu Sajam stipendija 2016

5. i 6. oktobar 2016.

Univerzitet u Beogradu 
Studentski trg 1, Beograd
(Kapetan Mišino zdanje)


INFORMATOR SAJMA

preuzmite ovde


 

Na Univerzitetu u Beogradu 5. i 6. oktobra 2016.godine održan je Sajam stipendija koji je i ove godine posetio veliki broj studenata u potrazi za informacijama i savetima po pitanju nastavka studija i usavršavanja u zemlji i inostranstvu. Pored državnih institucija, fondova i nevladinih organizacija, na sajmu su učestvovale i kompanije, ambasade i ustanove koje dodeljuju stipendije. Sajam je posetilo oko 3 hiljade studenata tokom oba dana, a učešće je uzelo preko 60 predstavnika različitih institucija učesnica.    

Sajam je otvorio akademik Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu i gospodin Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra za učenički standard i investicije ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Svečano otvaranje su svojim prisustvom uveličali predstavnici diplomatskog kora iz ambasada Argentine, Italije, Kanade, Austrije, Francuske, Češke, Belorusije, Grčke, Koreje, Nemačke, Švedske, Azejrbedžana, Mađarske, Crne Gore, Delegacije Evropske unije, kao i predstavnici fondacija, kompanija i ustanova koje su uzele učešće na ovoj manifestaciji, predstavnici fakulteta i veliki broj zainteresovanih studenata.
 
Nakon svečanog otvaranja realizovan je uvodni deo programa koji su činile kraće prezentacije i predavanja. Prezentaciju “Mobilnost studenata, nastavnika i istraživača Univerziteta u Beogradu” održao je Pavle Ivetić iz Sektora za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Beogradu. Prezentaciju “Kako do stipendije Fonda za mlade talente?” održao je Miloš Radosavljević, koordinator Radne grupe Fonda za mlade talente – Dositeja. O mogućnostima za mobilnost u okviru programa Evropske komisije “Erazmus plus”, “Erazmus mundus” i “CEEPUS” govorio je gospodin Štefen Hudolin, šef operacije 2 Evropske delegacije u Republici Srbiji, kao i predstavnici Fondacije Tempus – Erazmus plus kancelarije u Srbiji Sofija Petrović i Miloš Petrović. O stipendiranju studenata kroz zadužbine i fondove Univerziteta u Beogradu govorila je Gordana Ilić-Popović, sekretar Zadužbina i fondova Univerziteta u Beogradu.  Prezentaciju o karijernom informisanju i savetovanju studenata o mogućnostima za nastavak studija održala je Ana Janković Barović, koordinator programa Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu. Predavanja pod nazivom “Tehnike polaganja međunarodno priznatih ispita stranih jezika” održale su prof.dr Julijana Vučo, prodekan za međunarodnu saradnju Filološkog fakulteta sa svojim timom saradnika.

Zbog velikog broja zainteresovanih studenata koji nisu mogli da se smeste u najveću salu u zgradi Rektorata, organizovano je i praćenje prenosa programa iz Svečane sale u dodatnoj sali na prvom spratu, gde su kasnije tokom dana organizovane i konsultativno informativne sesije sa studentima zainteresovanim za mobilnost i stipendiranje studenata, nastavnika i istraživača Univerziteta u Beogradu, karijerno informisanje i savetovanje po pitanju nastavka studija i nagrade i stipendije zadužbina i fondacija Univerziteta u Beogradu.

Drugog dana, u četvrtak, 6.oktobra od 10 do 16 časova, organizovan je izlagački deo sajma i prateći program tokom kog su učesnici sajma mogli da predstave svoje programe i daju savete i smernice studentima. Organizovano je ukupno trideset informativno-konsultativnih sesija  stipenditora i studenata ( u trajanju po tri sata) i ukupno šesnaest prezentacija u okviru pratećeg programa “15 saveta za 15 minuta”.  

Informativno konsultativne sesije sa studentima održale su sledeće organizacije:

 • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
 • Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu
 • Fond za mlade talente Vlade Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta
 • Fondacija dr Zoran Đinđić
 • Fondacija Hemofarm
 • Fondacija Tempus – Erazmus+ kancelarija u Srbiji
 • Erasmus Studentska Mreža Beograd (ESN BelUPgrade)
 • Loreal Balkan
 • Kompanija „Ernst&Young“ Beograd
 • Obrazovni centar Ekilibrio 
 • Beogradska otvorena škola u saradnji sa Centralnim evropskim univerzitetom u Budimpešti
 • Kompanija „JTI“ u saradnji sa Japanskom ambasadom
 • Rossotrudničestvo i Ministarstvo nauke i obrazovanja Rusije / „Ruski dom“
 • Ambasada Austrije u Beogradu
 • Međunarodni akademski centar / Ambasada SAD
 • Ambasada Republike Koreje
 • Nemačka služba za akademsku razmenu – DAAD
 • Ambasada Republike Češke u Beogradu
 • Švedski institut
 • Francuski institut u Srbiji
 • Ambasada Kanade 
 • „Università Cattolica del Sacro Cuore“, italijanski univerzitet
 • „Politecnico di Milano“, italijanski univerzitet 

Prezentacije u Svečanoj sali u okviru programa “15 saveta za 15 minuta” održale su sledeće organizacije: Nemačka služba za akademsku razmenu – DAAD, Evropski pokret u Srbiji, Ambasada Republike Grčke u Srbiji, Foreign and Commonwealth Office/ British Embassy Belgrade, Università Cattolica del Sacro Cuore, Ambasada Kanade, Loreal Balkan, Međunarodni akademski centar, Ernst&Young, Erasmus Studentska Mreža Beograd (ESN BelUPgrade), Fondacija dr Zoran Đinđić, Beogradska otvorena škola, Francuski institut u Srbiji, Politecnico di Milano, Ambasada Republike Koreje, Obrazovni centar Ekilibrio. Predstavici navedenih ustanova održali su i kraće grupne sesije za zainteresovane studente neposredno posle održanih prezentacija, tokom kojih su studenti imali prilike da postave pitanja i posavetuju se.

Program iz svečane sale tokom sajma je pratilo preko 900 ljudi preko interneta, a snimak će biti dostupan i za naknadno gledanje na MediaPortalu Računarskog centra Univerziteta u Beogradu.

Univerzitet u Beogradu je organizacijom ove manifestacije imao želju da podigne nivo informisanosti studenata o mogućnostima nastavka studija u Srbiji i inostranstvu, o uslovima koje bi trebalo da ispunjavaju da bi uspešno upisali željene studije, veštinama koje su im potrebne prilikom prijave, značaju proaktivnog stava, pravovremene informisanosti, celoživotnog učenja i mobilnosti.

Realizaciju Sajma ove godine podržali su prijatelji manifestacije: Kompanije “Coca Cola Hellenic”, “Nordeus”, “Posh&Media”, Obrazovni centar “Equilibrio”, “Loreal Balkan”, “Nestle” i “Ernst & Young”.

Povodom Sajma pripremljena je i specijalna publikacija “Informator Sajma”, u kom su sadržane detaljne informacije o različitim programima stipendija, potrebnoj dokumentaciji za aplikaciju, rokovima za podnošenje dokumentacije kao i kontakt osobama učesnika ovogodišnjeg Sajma. 

 


INFORMATOR SAJMA

preuzmite ovde

 

 

- PROGRAM -

 
 
САЈАМ СТИПЕНДИЈА, 5-6.октобар 2016.
Универзитет у Београду Студентски трг 1 (Капетан Мишино здање)
 
ПРВИ ДАН
Среда, 5. октобар 2016.
Свечана сала, други спрат
 
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ
у 11 часова

Испред Универзитета у Београду

·         Академик Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду

Испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

·         Господин Љубиша Антонијевић, помоћник министра за ученички стандард и инвестиције

 
ПРЕДАВАЊА И ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ:
 
11.15 - 11.45 Мобилност студената, наставника и истраживача Универзитета у Београду – Сектор за међууниверзитетску и међународну сарадњу Универзитета у Београду
11.45 - 12.00 Како до стипендије Фонда за младе таленте? – Фонд за младе таленте – Доситеја
12.00 - 12.30 Могућности за мобилност у оквиру програма Европске комисије Еразмус +, Еразмус Мундус, ЦЕЕПУС – Фондација Темпус – Еразмус + канцеларија
12.30 - 12.45 Стипендирање студената кроз задужбине и фондове Универзитета у Београду  - Задужбине и фондови Универзитета у Београду
12.45 - 13.00 Каријерно информисање и саветовање студената о могућностима за наставак студија – Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду
-пауза-
15.00 - 17.00 Технике полагања међународно признатих испита страних језика – Филолошки факултет, Универзитет у Београду
 
КОНСУЛТАТИВНО-ИНФОРМАТИВНЕ СЕСИЈЕ
Од 13 до 16 часова
Сектор за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Београду  САЛА 16, први спрат
Задужбине и фондације Универзитета у Београду 
САЛА 16, први спрат 
Универзитетски центар за развој каријере и саветовање студената
У просторији ЦЗРК, улаз из дворишта 
 
Студенти ће имати прилику да сазнају више о могућностима и подршци која је доступна студентима на Универзитету у Београду по питању мобилности, награђивања изузетности и каријерног вођења и саветовања.
 
 
ДРУГИ ДАН
Четвртак, 6. октобар 2016.
Свечана сала
 
ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ САЈМА СТИПЕНДИЈА:  "15 САВЕТА ЗА 15 МИНУТА"
Од 10 до 16 часова
 
 
10.00 – 10.10 Уводна презентација и представљање програма Универзитетски центар за развој каријере и саветовање студената
10.10 – 10.30 Летњи курсеви немачког језика у Немачкој и стипендије за дипломиране студенте свих струка за наставак школовања у Немачкој Немачка служба за академску размену - DAAD
10.35 – 10.50 Програми: „Путујемо у Европу“ и „Подели своје знање - постани менторка“ - Европски покрет у Србији
10.55 – 11.10 Стипендије за студирање у Грчкој - Амбасада Републике Грчке у Србији
11.15 – 11.30 Чивнинг стипендије - Foreign and Commonwealth Office/ British Embassy Belgrade
11.35 – 11.50 Università Cattolica del Sacro Cuore Scholarship - Università Cattolica del Sacro Cuore
11.55 – 12.10 Канада: Стипендије за студирање и програми студирања уз рад - Амбасада Канаде
12.15 – 12.30 Националне стипендије „За жене у науци“ - Лореал Балкан
12.35 – 12.50 Assistantships with Tuition Waivers - Међународни академски центар / Амбасада САД
12.55 – 13.10 Стипендије компаније ЕY / програм „Твоја каријера почиње овде“ Ernst&Young
13.10 – 13.30 ПАУЗА
13.30 – 13.45 У пар корака до размене - Ерасмус Студентска Мрежа Београд (ESN BelUPgrade)
13.50 – 14.05 Програм стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић - Фондација др Зоран Ђинђић
14.10 – 14.25 Стипендије за мастер и докторске студије Централно-европског универзитета и Програм за суфинансирање докторских студија Фондације за отворено друштво - Београдска отворена школа
14.30 – 14.45 Стипендије Француске Владе - Француски институт у Србији
14.50 – 15.05 400 стипендија за мастер студије - Politecnico di Milano
15.10 – 15.25 Стипендије за студирање у Кореји - Амбасада Републике Кореје 
15.30 – 15.45 Стипендије за учење страних језика и припрему за полагање међународно признатих испита страних језика - Образовни центар Екилибрио
 
 
 
Двориште
КОНСУЛТАТИВНО-ИНФОРМАТИВНЕ СЕСИЈЕ СТИПЕНДИТОРА И СТУДЕНАТА  
 
Од 10 до 13 часова
Ерасмус Студентска Мрежа Београд (ESN BelUPgrade)
Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду
Компанија „Ernst&Young“ Београд
Фондација др Зоран Ђинђић
Фонд за младе таленте Владе Републике Србије, Министарство омладине и спорта
Београдска отворена школа у сарадњи са Централним европским универзитетом у Будимпешти
Амбасада Републике Кореје
 
Од 13 до 16 часова
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Россотрудничество и Министарство науке и образовања Русије / Представништво Россотрудничества у Србији РЦНК „Руски дом“
Лореал Балкан
Амбасада Аустрије у Београду
Међународни академски центар / Амбасада САД
„Università Cattolica del Sacro Cuore“, италијански универзитет
„Politecnico di Milano“, италијански универзитет 
 
Oд 10 до 16 часова
Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија у Србији
Немачка служба за академску размену – DAAD
Амбасада Републике Чешке у Београду
Шведски институт
Образовни центар Екилибрио 
Француски институт у Србији
Компанија „JTI“ у сарадњи са Јапанском амбасадом
Aмбасада Канаде 
Фондација Хемофарм
 
*У случају кише предвиђено је измештање програма из дворишта Ректората у доступне просторије у Капетан Мишином здању у нешто измењеним терминима: 
 
Аула
Од 10 до 12.30 
Ерасмус Студентска Мрежа Београд (ESN BelUPgrade)
Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду
Компанија „Ernst&Young“ Београд
Фондација др Зоран Ђинђић
Фонд за младе таленте Владе Републике Србије, Министарство омладине и спорта
Београдска отворена школа у сарадњи са Централним европским универзитетом у Будимпешти
Амбасада Републике Кореје
 
Од 13 до 15.30 
Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Россотрудничество и Министарство науке и образовања Русије / Представништво Россотрудничества у Србији РЦНК „Руски дом“
Лореал Балкан
Амбасада Аустрије у Београду
Међународни академски центар / Амбасада САД
„Università Cattolica del Sacro Cuore“, италијански универзитет
„Politecnico di Milano“, италијански универзитет 
 
 
Институт за социологију /улаз из дворишта
Од 11 до 15 часова
Фондација Хемофарм
Образовни центар Екилибрио
 
Клуб универзитета/улаз из дворишта
Од 11 до 15 часова
Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија у Србији
Немачка служба за академску размену – DAAD
Компанија „JTI“ у сарадњи са Јапанском амбасадом
Aмбасада Канаде 
Амбасада Републике Чешке у Београду
Шведски институт
Француски институт у Србији
 
 

 


 

UČESNICI