Reč psihologa

Ako se trudimo da razumemo druge, zašto ne bismo to uradili i za sebe?

Nekad najviše truda zahteva razumevanje samog sebe.

Dok stičemo razna iskustva i prolazimo kroz razne situacije, ponekad smo iznenađeni svojom reakcijom, imamo osećanja koja je teško prepoznati, nismo sigurni da li nam nešto smeta, ne možemo da utvrdimo da li nam je nešto važno ili ne, zbunjuje nas ponašanje drugih…

Te misli i osećanja su vredne informacije o nama samima ali i o ljudima koji nam znače. Vredi uložiti trud da protumačimo te informacije i razgovaramo o njima.  

Ako vam je potrebna podrška u tome, psiholog centra je tu za vas svakog četvrtka i petka u zakaznom terminu (svoj termin možete zakazati ovde). 


 

Kada počnemo da studiramo, mi iza sebe imamo dugogodišnje iskustvo u učenju i često to iskustvo, znanje i navike iz osnovne i srednje škole prenosimo na studiranje što je jedan neobičan poduhvat. 

Naše prethodno iskustvo može, ali ne mora biti relevantno za naše trenutne izazove. Ponekad način na koji smo oduvek učili, dosadašnje strategije i pristup učenju mogu biti dobri za srednju školu, ali ipak ne i za fakultet. 

Studiranje je nova razvojna faza u našem životu i kao takva traži od nas da osvežimo svoja prethodna  znanja o učenju i o sebi. Tada stičemo nove navike i poglede na svet, razvijamo nove osobine, stičemo nove uvide o svom unutrašnjem svetu. 

Dok studiramo, postajemo stručnjaci ne samo o naučnoj oblasti koja nas interesuje nego i o sebi.  

Ako vam je potrebna podrška u tome, psiholog centra je tu za vas svakog četvrtka i petka u zakaznom terminu (svoj termin možete zakazati ovde). 


Ovo je naročito važno onda kada stvari u svetu nisu ok, kada su naše životne, radne, finansijske i ostale svakodnevne okolnosti značajno izmenjene pandemijom virusa koji nije pod našom kontrolom. Kada se nalazimo u tako naglo izmenjenim uslovima, može se desiti da naši uobičajeni obrasci ponašanja i strategije rešavanja problema ne rade najbolje. Može se desiti da nam treba dugo vremena da se oraspoložimo, da nam je teško da se skoncentrišemo, da imamo veću tremu pred ispit, da pomislimo kako svima ide bolje nego nama. I to je u redu. U redu je da sebi damo više vremena i prostora, da prihvatimo svoja osećanja i potrebe i potrudimo se da odgovorimo na njih.

Ako nemate ideju kako to da uradite ili želite da
razgovarate o tome, psiholog centra je tu za vas svakog
četvrtka i petka (u zakazanom terminu).

Svoj termin možete zakazati na: 
http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/zakazite-savetovanje