Reč psihologa


Osim prethodnog iskustva, na naše učenje veliki uticaj ima i to kako zamišljamo naše buduće iskustvo. 

Način na koji pristupamo učenju zavisi od toga kako predviđamo da će nam ići pripremanje ispita, kako očekujemo da će se profesor ophoditi prema nama na ispitu, kako zamišljamo da će nam ispitni rok proći, kako planiramo ostatak semestra. Razmislite o tome da li vam ova očekivanja pomažu ili ne. Unapred postavljena očekivanja ponekad mogu da nas koče. Ako primetimo koja, onda možemo i da ih zamenimo nekim boljim. 

Ako vam je potrebna podrška u tome, psiholog centra je tu za vas svakog četvrtka i petka u zakaznom terminu (svoj termin možete zakazati ovde).  


Kad uvedemo neku novinu u svoju svakodnevnicu - promenimo fakultet, potrudimo se da stvorimo bolje navike, probamo nov način učenja, pokušamo da nastupimo drugačije na usmenom ispitu - postoji rizik da brzo odustanemo i vratimo se starim obrascima ponašanja. Međutim, tada je važno biti uporan.

Kad probate nešto novo, probajte iz sve snage. Potrebno je neko vreme da se naviknemo na promenu, da naučimo kako da je primenimo i da primetimo pozitivne rezultate.   

Ako vam je potrebna podrška u tome,
psiholog centra je tu za vas svakog četvrtka i petka u zakaznom terminu
(svoj termin možete zakazati ovde). 28/12/2020.

Važno je primetiti šta je pod našom kontrolom, a šta nije. Ne možemo da utičemo na neizvesnost onlajn nastave, na promenljiv internet signal, na neophodnost Zoom poziva, i u redu je da to prepoznamo kao otežavajuće okolnosti. Ali neke stvari jesu pod našom kontrolom: vreme provedeno na društvenim mrežama, način na koji učimo, solidarnost sa porodicom i prijateljima kojima je takođe teško, svakodnevne male odluke. Obratite pažnju na to. Učinite ono što je do vas da sledeća godina bude bolja od ove. 

Želimo vam srećne praznike, Centar za razvoj karijere je tu za vas i naredne godine.  


To znači da naše reakcije i način nošenja sa raznim izazovima imaju svoje poreklo - imamo neko važno prethodno iskustvo u kom smo naučili kako da reagujemo ili kako da se ponašamo.

Tako na primer možemo da naučimo da se povučemo u sebe kada nam spremanje ispita teško ide. Ta reakcija je u prošlosti dala dobre rezultate, zato smo je naučili, međutim možda sada ona više nije korisna.

Ako nešto što smo ranije naučili sada donosi više štete nego koristi, vreme je da naučimo nešto novo. Poželjne osobine i ponašanje se mogu naučiti.  

Ako vam je potrebna podrška u tome,
psiholog centra je tu za vas svakog četvrtka i petka u zakaznom terminu
(svoj termin možete zakazati ovde). 


Iako trema, strah od neuspeha, briga, anksioznost, opterećenost negativnim mislima, mogu biti veoma neprijatni i zastrašujući, oni ipak nisu znak da nešto sa nama nije uredu.

Osećanja su sastavni deo našeg iskustva - imaju svoje mesto i ulogu, govore nam nešto važno o nama samima i situaciji u kojoj se nalazimo.

Trema pred ispit nije bolest koju treba da izlečimo, već osećanje koje nam pokazuje da nam je ispit veoma važan, da nam je stalo da uspemo, da ulažemo napor da sa nečim izađemo na kraj. Osećanja treba razumeti, a ne odstraniti.  

Ako vam je potrebna podrška u tome,
psiholog centra je tu za vas svakog četvrtka i petka
u zakaznom terminu (svoj termin možete zakazati ovde). 


Ponekad nam je veoma važno da ne razočaramo nekoga
i onda pristanemo na nešto iako bismo najradije rekli ne.

A nekad ne želimo da rizikujemo i onda
odložimo nešto što bismo zapravo veoma želeli da uradimo.

Razmislite o tome zašto na nešto pristajete, a zašto nečemu kažete ne.

Važno je umeti reći da i umeti reći ne onda kada tako zaista želimo. 

Ako vam je potrebna podrška u tome,
psiholog centra je tu za vas svakog četvrtka i petka u zakaznom terminu
(svoj termin možete zakazati ovde). 


Ako se trudimo da razumemo druge, zašto ne bismo to uradili i za sebe?

Nekad najviše truda zahteva razumevanje samog sebe.

Dok stičemo razna iskustva i prolazimo kroz razne situacije, ponekad smo iznenađeni svojom reakcijom, imamo osećanja koja je teško prepoznati, nismo sigurni da li nam nešto smeta, ne možemo da utvrdimo da li nam je nešto važno ili ne, zbunjuje nas ponašanje drugih…

Te misli i osećanja su vredne informacije o nama samima ali i o ljudima koji nam znače. Vredi uložiti trud da protumačimo te informacije i razgovaramo o njima.  

Ako vam je potrebna podrška u tome, psiholog centra je tu za vas svakog četvrtka i petka u zakaznom terminu (svoj termin možete zakazati ovde). 


Kada počnemo da studiramo, mi iza sebe imamo dugogodišnje iskustvo u učenju i često to iskustvo, znanje i navike iz osnovne i srednje škole prenosimo na studiranje što je jedan neobičan poduhvat. 

Naše prethodno iskustvo može, ali ne mora biti relevantno za naše trenutne izazove. Ponekad način na koji smo oduvek učili, dosadašnje strategije i pristup učenju mogu biti dobri za srednju školu, ali ipak ne i za fakultet. 

Studiranje je nova razvojna faza u našem životu i kao takva traži od nas da osvežimo svoja prethodna  znanja o učenju i o sebi. Tada stičemo nove navike i poglede na svet, razvijamo nove osobine, stičemo nove uvide o svom unutrašnjem svetu. 

Dok studiramo, postajemo stručnjaci ne samo o naučnoj oblasti koja nas interesuje nego i o sebi.  

Ako vam je potrebna podrška u tome, psiholog centra je tu za vas svakog četvrtka i petka u zakaznom terminu (svoj termin možete zakazati ovde). 


Ovo je naročito važno onda kada stvari u svetu nisu ok, kada su naše životne, radne, finansijske i ostale svakodnevne okolnosti značajno izmenjene pandemijom virusa koji nije pod našom kontrolom. Kada se nalazimo u tako naglo izmenjenim uslovima, može se desiti da naši uobičajeni obrasci ponašanja i strategije rešavanja problema ne rade najbolje. Može se desiti da nam treba dugo vremena da se oraspoložimo, da nam je teško da se skoncentrišemo, da imamo veću tremu pred ispit, da pomislimo kako svima ide bolje nego nama. I to je u redu. U redu je da sebi damo više vremena i prostora, da prihvatimo svoja osećanja i potrebe i potrudimo se da odgovorimo na njih.

Ako nemate ideju kako to da uradite ili želite da
razgovarate o tome, psiholog centra je tu za vas svakog
četvrtka i petka (u zakazanom terminu).

Svoj termin možete zakazati na: 
http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/zakazite-savetovanje