Održana mentorska obuka u okviru programa BGPRAKSA

7.4.2016. - Danas je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu održana obuka za mentore u okviru programa BG Praksa. Obuku je vodila Ana Janković Barović, koordinator programa u Centru za razvoj karijere.

Obuci je prisustvovalo oko 40 mentora, među kojima je bilo onih koji će se prvi put naći u ovoj novoj profesionalnoj ulozi, kao i oni iskusniji koji su se već oprobali u toj ulozi i koji su želeli da upotpune svoja znanja i shvatanja mentorstva i podele svoje iskustvo sa mlađim kolegama.

Tokom obuke razgovaralo se o značaju i mestu prakse u profesionalnom razvoju mladih ljudi, o fazama prakse, razumevanju i očekivanjima od prakse iz ugla praktikanta i mentora. Trening je obuhvatio razgovor o nekim od ključnih elemenata važnih za uspešno sprovođenje programa prakse u čijem je centru pojam mentorstva. Učesnici su razmenjivali mišljenja o tome šta karakteriše dobrog mentora, ključnim veštinama kojima treba da vlada, gde se većina njih složila da mentor treba da bude dobar komunikator, motivator i da ume da prenese znanje. Osim toga, učesnici su imali priliku da prođu kroz neke od praktičnih vežbi vezanih za efikasno davanje fidbeka.  Ono što je posebno bilo interesantno je izuzetno pozitivno razmišljanje i entuzijazam, kao i vrlo dobro razumevanje potreba za razvojem budućih praktikanata.

Program BG Praksa se sprovodi već šest godina za redom u saradnji Univerziteta u Beogradu i Grada Beograd. Kroz program je tokom ovih šest godina prošlo blizu 400 mentora i oko 1350 praktikanata. U okviru ovogodišnjeg ciklusa BG Prakse ponuđeno je 178 mesta za studente sa 20 fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu. Konkurs je u punom jeku i biće otvoren do 13. aprila.