3.SAJAM STIPENDIJA NA UNIVERZITETU U BEOGRADU 5 - 6. oktobra 2016.

ODRŽAN SAJAM STIPENDIJA NA UNIVERZITETU U BEOGRADU

Na Univerzitetu u Beogradu 5. i 6. oktobra 2016.godine održan je Sajam stipendija koji je i ove godine posetio veliki broj studenata u potrazi za informacijama i savetima po pitanju nastavka studija i usavršavanja u zemlji i inostranstvu. Pored državnih institucija, fondova i nevladinih organizacija, na sajmu su učestvovale i kompanije, ambasade i ustanove koje dodeljuju stipendije. Sajam je posetilo oko 3 hiljade studenata tokom oba dana, a učešće je uzelo preko 60 predstavnika različitih institucija učesnica.    

Sajam je otvorio akademik Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu i gospodin Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra za učenički standard i investicije ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Svečano otvaranje su svojim prisustvom uveličali predstavnici diplomatskog kora iz ambasada Argentine, Italije, Kanade, Austrije, Francuske, Češke, Belorusije, Grčke, Koreje, Nemačke, Švedske, Azejrbedžana, Mađarske, Crne Gore, Delegacije Evropske unije, kao i predstavnici fondacija, kompanija i ustanova koje su uzele učešće na ovoj manifestaciji, predstavnici fakulteta i veliki broj zainteresovanih studenata.
 
Nakon svečanog otvaranja realizovan je uvodni deo programa koji su činile kraće prezentacije i predavanja. Prezentaciju “Mobilnost studenata, nastavnika i istraživača Univerziteta u Beogradu” održao je Pavle Ivetić iz Sektora za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Beogradu. Prezentaciju “Kako do stipendije Fonda za mlade talente?” održao je Miloš Radosavljević, koordinator Radne grupe Fonda za mlade talente – Dositeja. O mogućnostima za mobilnost u okviru programa Evropske komisije “Erazmus plus”, “Erazmus mundus” i “CEEPUS” govorio je gospodin Štefen Hudolin, šef operacije 2 Evropske delegacije u Republici Srbiji, kao i predstavnici Fondacije Tempus – Erazmus plus kancelarije u Srbiji Sofija Petrović i Miloš Petrović. O stipendiranju studenata kroz zadužbine i fondove Univerziteta u Beogradu govorila je Gordana Ilić-Popović, sekretar Zadužbina i fondova Univerziteta u Beogradu.  Prezentaciju o karijernom informisanju i savetovanju studenata o mogućnostima za nastavak studija održala je Ana Janković Barović, koordinator programa Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu. Predavanja pod nazivom “Tehnike polaganja međunarodno priznatih ispita stranih jezika” održale su prof.dr Julijana Vučo, prodekan za međunarodnu saradnju Filološkog fakulteta sa svojim timom saradnika.

Zbog velikog broja zainteresovanih studenata koji nisu mogli da se smeste u najveću salu u zgradi Rektorata, organizovano je i praćenje prenosa programa iz Svečane sale u dodatnoj sali na prvom spratu, gde su kasnije tokom dana organizovane i konsultativno informativne sesije sa studentima zainteresovanim za mobilnost i stipendiranje studenata, nastavnika i istraživača Univerziteta u Beogradu, karijerno informisanje i savetovanje po pitanju nastavka studija i nagrade i stipendije zadužbina i fondacija Univerziteta u Beogradu.

Drugog dana, u četvrtak, 6.oktobra od 10 do 16 časova, organizovan je izlagački deo sajma i prateći program tokom kog su učesnici sajma mogli da predstave svoje programe i daju savete i smernice studentima. Organizovano je ukupno trideset informativno-konsultativnih sesija  stipenditora i studenata ( u trajanju po tri sata) i ukupno šesnaest prezentacija u okviru pratećeg programa “15 saveta za 15 minuta”.  

Informativno konsultativne sesije sa studentima održale su sledeće organizacije:

 • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
 • Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu
 • Fond za mlade talente Vlade Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta
 • Fondacija dr Zoran Đinđić
 • Fondacija Hemofarm
 • Fondacija Tempus – Erazmus+ kancelarija u Srbiji
 • Erasmus Studentska Mreža Beograd (ESN BelUPgrade)
 • Loreal Balkan
 • Kompanija „Ernst&Young“ Beograd
 • Obrazovni centar Ekilibrio 
 • Beogradska otvorena škola u saradnji sa Centralnim evropskim univerzitetom u Budimpešti
 • Kompanija „JTI“ u saradnji sa Japanskom ambasadom
 • Rossotrudničestvo i Ministarstvo nauke i obrazovanja Rusije / „Ruski dom“
 • Ambasada Austrije u Beogradu
 • Međunarodni akademski centar / Ambasada SAD
 • Ambasada Republike Koreje
 • Nemačka služba za akademsku razmenu – DAAD
 • Ambasada Republike Češke u Beogradu
 • Švedski institut
 • Francuski institut u Srbiji
 • Ambasada Kanade 
 • „Università Cattolica del Sacro Cuore“, italijanski univerzitet
 • „Politecnico di Milano“, italijanski univerzitet 

Prezentacije u Svečanoj sali u okviru programa “15 saveta za 15 minuta” održale su sledeće organizacije: Nemačka služba za akademsku razmenu – DAAD, Evropski pokret u Srbiji, Ambasada Republike Grčke u Srbiji, Foreign and Commonwealth Office/ British Embassy Belgrade, Università Cattolica del Sacro Cuore, Ambasada Kanade, Loreal Balkan, Međunarodni akademski centar, Ernst&Young, Erasmus Studentska Mreža Beograd (ESN BelUPgrade), Fondacija dr Zoran Đinđić, Beogradska otvorena škola, Francuski institut u Srbiji, Politecnico di Milano, Ambasada Republike Koreje, Obrazovni centar Ekilibrio. Predstavici navedenih ustanova održali su i kraće grupne sesije za zainteresovane studente neposredno posle održanih prezentacija, tokom kojih su studenti imali prilike da postave pitanja i posavetuju se.

Program iz svečane sale tokom sajma je pratilo preko 900 ljudi preko interneta, a snimak će biti dostupan i za naknadno gledanje na MediaPortalu Računarskog centra Univerziteta u Beogradu.

Univerzitet u Beogradu je organizacijom ove manifestacije imao želju da podigne nivo informisanosti studenata o mogućnostima nastavka studija u Srbiji i inostranstvu, o uslovima koje bi trebalo da ispunjavaju da bi uspešno upisali željene studije, veštinama koje su im potrebne prilikom prijave, značaju proaktivnog stava, pravovremene informisanosti, celoživotnog učenja i mobilnosti.

Realizaciju Sajma ove godine podržali su prijatelji manifestacije: Kompanije “Coca Cola Hellenic”, “Nordeus”, “Posh&Media”, Obrazovni centar “Equilibrio”, “Loreal Balkan”, “Nestle” i “Ernst & Young”.

Povodom Sajma pripremljena je i specijalna publikacija “Informator Sajma”, u kom su sadržane detaljne informacije o različitim programima stipendija, potrebnoj dokumentaciji za aplikaciju, rokovima za podnošenje dokumentacije kao i kontakt osobama učesnika ovogodišnjeg Sajma. Svi zainteresovani koji nisu tokom sajma dobili svoj primerak, Informator mogu da preuzmu na linku:  http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/sajam-stipendija-2016