Iskustva uspešnih


Универзитет у Београду, Центар за развој каријере и саветовање студената реализује програм „Искуства успешних“ у сарадњи са дипломираним и некадашњим студентима Универзитета у Београду, данас успешним младим професионалцима, који кроз разговор са колегама студентима преносе своја професионална искуства, саветују и пружају смернице о могућностима за развој каријере.

Погледајте каталог програма реализованог током 2012. и 2013. године ОВДЕ.


Од 2015.програм почиње да задобија своју нову дигиталну форму. Пред Вама се налазе интервјуи са успешним алумнистима Универзитета са којима је Центар за развој каријере разговарао о томе чиме се данас баве, чиме су се бавили током студија и како данас размишљају о својој будућности. 

 


Алумни интервју

 

Савет +

 

 


Milica Mišković, diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bavi se razvojem i promocijom društveno odgovornog poslovanja, takođe sarađuje sa najvećim i najuspešnijim kompanijama koje posluju u Srbiji. Vlasnica Agencije za konsalting Wise B i koordinatorka projekata u organizaciji Smart kolektiv. Glavna preokupacija je pružanje podrške  organizacijama i kompanijama u upravljanju procesima koji omogućavaju razvoj njihovih punih potencijala da ostvare najbolje pozitivne uticaje na društvo.

 
„Ne dopustite da vaše samopouzdanje bude preveliko ili prenisko, ali pre svega,
ne dopustite da vas neko ubedi da se posao dobija samo zbog partijske knjižice
i da je vaš najveći domet rad u državnoj službi.“
 


CzRK ALUMNI INTERVJU - EKONOMSKI FAKULTET >>
Milica Mišković (2015.)


Jasmina Gajić, diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, smer Međunarodni odnosi. Specijalista za odnose sa javnošću.

Zaposlena u kompaniji AVON Cosmetics SCG KAO kao specijalista za odnose sa javnošću. Još tokom studija bila deo tima za internacionalno takmičenje u Međunarodnom humanitarnom pravu,  bila hostesa na raznim UN i UNICEF-ovim izložbama, bila OEBS-ov stipendista na internship programu u Narodnoj skupštini Srbije.
 
„Stabilnost, smirenost i komunikativnost predstavljaju „sveto trojstvo“ PR profesije.“
 


CzRK ALUMNI INTERVJU - FAKULTET POLITIČKIH NAUKA>>
Jasmina Gajić (2015.)


Jelena Jeremić, diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odsek psihologije. Trener i HR saradnik, iako mlada već poseduje iskustvo u razvoju ljudi i kompanija. Zaposlena u H.art Development Centru kao trener, coach i HR saradnik.

 
„Svako treba da postupi po sopstvenom nahođenju i u skladu sa svojim potrebama i ciljevima.“
„Porodica je ključ uspeha svakog poslovnog čoveka“


CzRK ALUMNI INTERVJU - FILOZOFSKI FAKULTET>>
Jelena Jeremić (2015.)


Živka Radović, magistar ekonomije - aktuarstvo, diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trener i Business Coach sa višegodišnjim iskustvom u edukaciji i profesionalnom razvoju ljudi, prvenstveno zaposlenih u oblasti finansijskih usluga. U nekoliko renomiranih osiguravajućih kompanija postavila je sisteme za edukaciju zaposlenih u prodaji, koji uspešno funkcionišu. Trenutno radi u UNIQA osiguranju, kao Vođa tima za edukaciju. U svom poslu uspešno spaja svoja stručna znanja o osiguranju sa posvećenošću ljudima i njihovom razvoju, a poznavanje NLP - a joj u tome značajni pomaže. Kao trener, naročito je posvećena razvoju praktično primenjivih znanja i veština u njihovoj primeni u realnom okruženju.

„Ako misliš da možeš -  biće da  si u pravu, 
a ako misliš da ne možeš – opet si u pravu.“
 


CzRK ALUMNI INTERVJU - EKONOMSKI FAKULTET>>
Živka Radović (2015.)


Razgovarali smo sa Nikolom Lukić koji je učestvovao u programu Iskustva uspešnih na Машинскom факултетu Универзитета у Београду, 16.априлa 2013.године.  Никола Лукић, дипл. инж. машинства, дипломирао је на смеру Аутоматско управљање. Своју каријеру почео је као пројектант у једној домаћој компанији, након чега је радио на већем броју менаџерских позиција у земљи и иностранству.  Током своје каријере стекао је значајна искуства и више година провео на руководећим позицијама у угледним домаћим и интернационалним компанијама од којих је нарочито истиче десетогодишњи ангажману једној од највећих мултинационалних компанија у аутомобилској индустрији – Волво.

 

"Jake poslove završavaju jaki ljudi... Obrnuto ne važi."

CzRK ALUMNI INTERVJU - MAŠINSKI FAKULTET>>
Никола Лукић 


 Јанко данас ради као Lead Business Development менаџер у старт-уп компанији „Brainstorm“ која је недавно ушла у Топ 10 старт-уп компанија на Балкану. Има богато интернационално искуство у области иновативног и стратегијског менаџмента, развоја пословања и предузетништва које је стекао радећи пре свега за Sony али и на сопственим пословним пројектима. Као бивши студент Факултета организационих наука, стипендиста Фондације Карaђорђевић и компаније Vip Mobile, своје Мастер студије завршио је на Hellenic American Univerzitetu у Атини као и EDHEC Business School у Француској. Јанко данас ради као Lead Business Development менаџер у старт-уп компанији „Brainstorm“ која је недавно ушла у Топ 10 старт-уп компанија на Балкану. Прочитајте више ОВДЕ.

“Don’t go where the path may lead,
go instead where there is no path and leave a trail.”

 

CzRK ALUMNI INTERVJU - FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA>> 
Јанко Милуновић


«Није страшно ако не знате чиме ћете се бавити када одрастете – нисам ни ја знала, не знам још увек, увек истражујем нова занимања и нове изазове» рекла је Ивана Јелисавчић током разговора са студентима.


CzRK ALUMNI INTERVJU - FILOLOŠKI FAKULTET >>
Ивана Јелисавчић

 

 CzRK ALUMNI INTERVJU - Ekonomski fakultet >>
CzRK INTERVJU sa alumnistom, bivšim praktikantom CzRK - a i predavačem na temu „Projektni menadžment“ u sklopu manifestacije „Karijera i Ja“ - Milica Mišković

Milica Mišković, diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bavi se razvojem i promocijom društveno odgovornog poslovanja, takođe sarađuje sa najvećim i najuspešnijim kompanijama koje posluju u Srbiji. Vlasnica Agencije za konsalting Wise B i koordinatorka projekata u organizaciji Smart kolektiv. Glavna preokupacija je pružanje podrške  organizacijama i kompanijama u upravljanju procesima koji omogućavaju razvoj njihovih punih potencijala da ostvare najbolje pozitivne uticaje na društvo.
 
„Ne dopustite da vaše samopouzdanje bude preveliko ili prenisko, ali pre svega,
ne dopustite da vas neko ubedi da se posao dobija samo zbog partijske knjižice
i da je vaš najveći domet rad u državnoj službi.“
 
 
Čime se bavite? Koja je Vaša profesija?
- Bavim se razvojem i promocijom društveno odgovornog poslovanja, a radim kao programska menadžerka u organizaciji Smart kolektiv. Imam tu čast i zadovoljstvo da u okviru mreže društveno odgovorih kompanija koja se zove Forum za odgovorno poslovanje, svakodnevno sarađujem sa najvećim i najuspešnijim kompanijama koje posluju u Srbiji.   
 
Kakav ste bili đak u školi? Šta Vam je bilo najzanimljivije? Koji ste predmet najviše voleli?
- Svestranost, radoznalost i odgovornost, oduvek su bile deo mene, što se odražavalo i u školi – bila sam odličan đak. Na kraju osnovne školi, pripalo mi je priznanje đaka generacije, a gimnaziju ću pamtiti po prilikama za razvijanje kritičkog mišljenja, opšte kulture, ali i po određenim periodima buntovništva, koji su pratili moje odrastanje i sazrevanje. U svakom predmetu volela bih da pronađem nešto lepo i zanimljivo, i učenje mi nikada nije teško padalo. Moji omiljeni predmeti i tokom osnovne, i tokom srednje škole, bili su istorija, hemija i ruski jezik.    
 
Kako ste doneli odluku da studirate na Univerzitetu? Kako ste odlučili koji fakultet da upišete?
- Odluku o izboru fakulteta donela sam pragmatično, na osnovu opcija koje su postojale za posao nakon završenog fakulteta. Iako nisam imala jasnu predstavu čime želim da se bavim, svoj budući posao zamišljala sam kao kancelarijski, sa dosta odgovornosti, papira, dinamike i rada sa ljudima. Tako se Ekonomski fakultet nametnuo kao logičan izbor, iako su moji omiljeni predmeti iz škole nagoveštavali drugačije. Sećam se, da sam se u jednom trenutku, čak, dvoumila između Akademije primenjenih umetnosti i Ekonomskog fakulteta, s obzirom da i sada gajim određenu strast prema estetici lepog i kreativnog. Zbog neodlučnosti, dosta kasno sam krenula sa pripremom prijemnog, ali sam uspešno upisala fakultet kao budžetski student. 
 
Šta ste radili u slobodno vreme tokom studija?
- Slobodno vreme tokom studija pamtiću po prelepom druženju i dešavanjima iz studentskog doma Karaburma u kome sam stanovala tokom većeg dela svog školovanja. Tada je bilo i mnogo više vremena za duge šetnje po šetalištu „25. maj“ i Adi Ciganliji, koje i sada obožavam, kao i za pisanje i promišljanje na različite teme. 
 
Kako ste se zaposlili? Pronašli ovaj posao?
- Sadašnji posao sam pronašla na preporuku Centra za razvoj karijere, kao diplomac Ekonomskog fakulteta. Proces selekcije koji je obuhvatao nekoliko koraka – ulazne testove, prvi intervju, case study i intervju sa direktorom, završio se tačno jedan dan pre moje odbrane diplomskog rada. U to vreme, nisam mnogo toga znala o društveno odgovornom poslovanju, radu na projektima ili delovanju organizacija civilnog društva. Ali, verujem da su, pored seta određenih znanja i veština, zajedničke vrednosti bile ono u čemu smo se prepoznali. Usledio je probni period, od tri meseca, nakon čega sam ostala da radim u organizaciji kao asistent na projektima. Vremenom, odgovornosti i zaduženja su rasli, da bih sada, nakon četiri godine, bila u prilici da upravljam porfolijom csr projekata i malim timom u okviru csr sektora. Kada imate ograničene resurse i zadatke od kojih mnogo toga zavisi, jako pažljivo birate svoje saradnike. Veoma mi je drago, što su u mom timu danas, i koleginice koje su nakon prakse za koju su se prijavile takođe preko Centra, dobile priliku da nastave rad u našoj organizaciji.  
 
Iskustvo sa prvog intervjua za posao?
- Imala sam tu sreću da se pre prvog pravog intervjua za posao upoznam sa tematikom traženja posla i prođem simulaciju intervjua, pa mi prvi razgovor nije pao teško. Trema je bila prisutna, ali u znatno manjoj meri nego što bi to bio slučaj ranije. Trudila sam se da delujem sigurno u sebe, da ostavljam upečatljive odgovore po kojima će me zapamtiti. U pitanju je bio posao administrativnog asistenta, a traženi profil je podrazumevao da to bude student završnih godina. Međutim, drugi deo procesa selekcije koji je podrazumevao snalaženje u radnom okruženju, daleko mi je teže pao - izazivao je znojenje dlanova i bojazan kako ću se snaći. Najviše sam se plašila javljanja na telefon, iz straha da neću znati šta da kažem. Uvek se nasmejem kada se setim te situacije, jer zvonjenje telefona izazivalo je u meni osećaj propadanja u zemlju. Šest meseci provedenih na ovom poslu, mnogo su mi značili da se upoznam sa načinom poslovanja kompanija. Da ne pominjem, da mi sada telefon mnogo češće zvoni, da mnogo vremena pričam telefonom, a da mi entuzijazam i osmeh ne spadaju s lica.       
 
Šta biste drugo voleli da radite/da li biste promenili posao?
- Volim izazove i suštinski, meni je jako važno da posao koji radim pored toga što omogućava stalno učenje – o sebi, drugima, procesima, oblasti kojom se bavim, testira moje potencijalne i granice. Naravno, sa godinama i iskustvom, postaje sve važniji i finansijski momenat. U tom smislu, volela bih da oprobam svoje sposobnosti u nekom većem poslovnom sistemu, ili da, kada osetim da je za to došlo vreme, pokrenem sopstveni biznis.   
 
Šta Vas čini srećnim a šta Vam nedostaje u životu?
- Svakoga dana, čine me srećnom mnogobrojne male stvari – miris kafe ujutru, notifikacije na telefonu, ljubaznost ljudi, putovanja, male pobede i uspešno realizovani zadaci,...   U ovom trenutku ne osećam da mi nešto suštinski nedostaje, zadovoljna sam svojim izborima. Ipak, ponekad osetim da mi nedostaje više vremena za porodicu i drage ljude, i tada se trudim da promenim svoje prioritete.      
 
Gde sebe vidite za pet godina?
- Odlično pitanje! Koje treba s vremena na vreme postaviti sebi. Hvala vam na podsećanju. razmisliću o tome. 
 
Šta biste posavetovali mlade kolege zainteresovane za karijeru u Vašoj profesiji?
- S obzirom da sam relativno skoro imala prilike da budem i sa jedne i sa druge strane – i da tražim posao, i da tražim adekvatne saradnike, poruka bi bila univerzalna: Fakulteti nažalost, ne pripremaju adekvatno za tržište rada, teorijska znanja ne prate i odgovarajuće veštine, potrebno je stalno raditi na sebi, na svom usavršavanju, biti zainteresovan za svet oko sebe. Ne dopustite da vaše samopouzdanje bude preveliko ili prenisko, ali pre svega, ne dopustite da vas neko ubedi da se posao dobija samo zbog partijske knjižice i da je vaš najveći domet rad u državnoj službi. Tehnologija se menja, a poslovi koje ćete raditi u budućnosti, možda danas ni nepostoje. Imate samo sebe i jedino što vam preostaje je da ostvarite svoje snove.    
 

CzRK ALUMNI INTERVJU - Fakultet političkih nauka>>
CzRK INTERVJU sa našim alumnistom i predavačem na temu „Odnosi sa javnošću“ u sklopu manifestacije „Karijera i Ja“ - Jasmina Gajić

Jasmina Gajić, diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, smer Međunarodni odnosi. Specijalista za odnose sa javnošću.
Zaposlena u kompaniji AVON Cosmetics SCG KAO kao specijalista za odnose sa javnošću. Još tokom studija bila deo tima za internacionalno takmičenje u Međunarodnom humanitarnom pravu,  bila hostesa na raznim UN i UNICEF-ovim izložbama, bila OEBS-ov stipendista na internship programu u Narodnoj skupštini Srbije.
 
„Stabilnost, smirenost i komunikativnost predstavljaju „sveto trojstvo“ PR profesije.“
 
 
Čime se bavite? Koja je Vaša profesija?
- Trenutno sam zaposlena na poziciji Specijaliste za korporativne komunikacije za Srbiju i Crnu Goru, u kompaniji Avon.
 
Kakav ste bili đak u školi? Šta Vam je bilo najzanimljivije? Koji ste predmet najviše voleli?
- Oduvek sam bila tzv  “štreberka” pa sam samim tim bila i odličan đak još od osnovne škole pa do završetka fakulteta koji sam završila u roku. Od početka sam volela strane jezike pa sam zbog toga i upisala Fakultet političkih nauka, misleći da ću na smeru Međunarodni odnosi imati više predmeta stranih jezika. Međutim, nije bilo tako, ali sam ipak jako zavolela predmete koji su bili vezani za Međunarodno pravo, Spoljnu politiku i Diplomatiju. Pored stručnih predmeta privlačile su me i teme kao što su Odnosi sa javnošću i Savremene informacione tehnologije.
 
Kako ste doneli odluku da studirate na Univerzitetu? Kako ste odlučili koji fakultet da upišete?
- Oduvek sam znala da ću studirati ili novinarstvo ili neki od stranih jezika - italijanski ili španski. Kako u to vreme nijedan od ovih smerova nije postojao na Univerzitetu u Kragujevcu, gradu gde sam rođena i u kom sam odrasla, te sam znala da je moj sledeći izbor Univerzitet u Beogradu. A sam Fakultet političkih nauka je nekako bio više sudbinski predodređen, jer sam pogrešila dan za upis na italijanski jezik pa sam onda predala dokumentaciju samo na FPN-u. Do dolaska u Beograd već sam odlučila da se umesto na smer Novinarstvo prijavim za smer Međunarodni odnosi, jer kao što sam navela, mislila sam da na tom smeru ima više stranih jezika. Zbog nekompletne informisanosti u to vreme, reklo bi se da sam pogrešila, ipak smatram da je to bio pravi potez jer sam jako zavolela smer koji sam izabrala.
 
Šta ste radili u slobodno vreme tokom studija?
- Tokom studija sam se trudila da radim stvari koji će mi biti bitne za CV kasnije, te sam tako učestvovala u raznim seminarima i radionicama, bila deo tima za internacionalno takmičenje u Međunarodnom humanitarnom pravu,  bila hostesa na raznim UN i UNICEF-ovim izložbama, bila OEBS-ov stipendista na internship programu u Narodnoj skupštini Srbije. Ali i pored svega nalazila sam vremena za druženje sa prijateljima i kolegama i izlaske. U to vreme počela sam i da putujem, jer 2000te godine to nije bilo lako kao danas. Putovala sam pre svega zbog stručnih seminara i takmičenja a kasnije je to postalo i deo mog života i nešto u čemu neizmerno uživam. 
 
Kako ste se zaposlili? Pronašli ovaj posao?
- Sa ove distance nekako mi se čini da je ovaj posao pronašao mene . Dugo su mi prijatelji pričali da me vide u sferi odnosa sa javnošću i da bi trebalo time da se bavim. Iskreno, o tome nisam razmišljala na taj način iako sam na prethodnom poslu u Tempus kancelariji bila zadužena i za PR deo. Ipak kada se pojavio oglas za PR i advertising specijalistu u kompaniji Avon, poslala sam svoj CV i posle nekoliko krugova intervjuisanja bila i primljena na istu.
 
Iskustvo sa prvog intervjua za posao?
- Bilo je davno ali se sećam da ni za jedan intervju nikad nisam imala tremu jer sam uvek smatrala da što si prirodniji i iskreniji u bilo kom razgovoru, pa i za posao, to se nekako i vidi i oseti. Do svog  prvog posla prošla sam mnogo intrevjua, ali mi je to i pomoglo da svaki naredni put budem sve sigurnija u sebe. 
 
Šta biste drugo voleli da radite / da li biste promenili posao?
- Imala sam prilike da radim i u međunarodnim organizacijama ali i u internacionalnoj kompaniji. Za sada ne bih menjala svoje poslovno stanište jer bez obzira što se mnogo radi i rokovi, često jako kratki, moraju da se ispoštuju ipak se dosta i nauči i steknu se nove veštine koje kasnije mogu da iskoristim ne samo u poslovnom okruženju već i u raznim  životnim situacijama.
 
Šta Vas čini srećnim a šta Vam nedostaje u životu?
- Volim da putujem i to me jako uveseljava ali bih volela da češće putujem privatno a ne samo zbog poslovnih obaveza. To je ono što mi najviše nedostaje. A srećnim me čine i moji prijatelji i porodica i kad imam dovoljno slobodnog vremena koje provodim sa njima. A sa današnjim ubrzanim načinom života sve manje slobodnog vremena imamo za takve male radosti.
 
Gde se vidite za pet godina?
- Sebe za pet godina mogu da zamislim kao uspešnu poslovnu ženu koja je ostvarena i na privatnom polju, okružena decom, prijateljima i porodicom.
 
Šta biste posavetovali mlade kolege zainteresovane za karijeru u Vašoj profesiji?
- Posao tzv PR-a zahteva konstantno usavršavanje, praćenje novih trendova i prikupljanje informacija koje možda i nisu u fokusu vašeg interesovanja, ali su značajne za obavljenje posla. Sve ove aktivnosti oduzimaju dosta vremena, a ogroman entuzijazam i energija su preduslov za njihovo ispunjenje. Takođe, stabilnost, smirenost i komunikativnost predstavljaju „sveto trojstvo’“ PR profesije. Nisam sklona mistifikaciji svoje profesije. Njen osnovni cilj je preneti poruku željenoj javnosti, a sposobnost za improvizaciju je i više nego dobrodošla.                                                                                                             
 

CzRK ALUMNI INTERVJU - FILOZOFSKI FAKULTET>>
CzRK INTERVJU sa našim alumnistom i saradnikom u realizaciji radionice „Lična efikasnost“ u sklopu manifestacije „Karijera i Ja“ - Jelena Jeremić

Jelena Jeremić, diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odsek psihologije. Trener i HR saradnik, iako mlada već poseduje iskustvo u razvoju ljudi i kompanija. Zaposlena u H.art Development Centru kao trener, coach i HR saradnik.
 
„Svako treba da postupi po sopstvenom nahođenju i u skladu sa svojim potrebama i ciljevima.“
„Porodica je ključ uspeha svakog poslovnog čoveka“
 

Čime se bavite? Koja je Vaša profesija? 
- Po struci sam psiholog. Trenutno radim u H.art Devlopment Centru kao trener, kouč i HR saradnik. Sve moje aktivnosti vezane su za razvoj ljudi i kompanija i uključuje različite aktivnosti- od procene kompetenci zaposlenih, pripreme i sprovođenja obuka i tim bildinga, vođenja timskih i individualnih koučinga do pisanja stručnih članaka, izveštaja itd. 
 
Kakav ste bili đak u školi? Šta Vam je bilo najzanimljivije? Koji ste predmet najviše voleli? 
- U školi sam uvek bila vrlo savesna. Ako pitate moju majku, ona će reći i previše savesna u nekim trenucima. ☺ Interesovanja su mi se menjala tokom školovanja- prvo su me privlačile prirodne nauke, posebno matematika, zatim umetnički predmeti- muzičko, likovno, ali i jezici- nemački mi je uvek bio jedan od omiljenih predmeta. 
 
Kako ste doneli odluku da studirate na Univerzitetu? Kako ste odlučili koji fakultet da upišete? 
- Odluku sam donela nakon dugog razmišljanja. Moja interesovanja u toku gimnazije su samo proširena i odabir studija mi je predstavljao pravi izazov. Na kraju, uz pomoć školskog psihologa, mojih prijatelja i porodice, ali najviše na osnovu mojih ličnih preferencija i razmatranja svih dostupnih opcija, izbor je pao na psihologiju. Ona mi je pružala mogućnost da se bavim širokim poljem aktivnosti, od kojih imam višestruke benefite, ne samo u poslovnom, već i privatnom segmentu života. 
 
Šta ste radili u slobodno vreme tokom studija? 
- Tokom studija sam bila prilično aktivna na mnogobrojnim poljima- bila sam pripravnik u Nacionalnom ansamblu „Kolo“, igrala sam folklor i u dva amaterska društva, gde sam radila i kao asistent u dečijem ansamblu. Bila sam član Studentskog Parlamenta, kao jedan od predstavnika studenata psihologije. Pored toga, često sam volontirala u okviru različ manifestacija, od kojih su mi najdraže Noć muzeja i Karneval brodova. Da, išla sam i na časove glume koje je Kancelarija za mlade organizovala, ali sam i dosta izlazila i putovala.
 
Kako ste se zaposlili? Pronašli ovaj posao? 
- Sa H.art-om sam se upoznala još za vreme studija. Bila sam na jednom treningu i tada sam znala da želim da dođem na praksu u ovu kompaniju. Prošla sam selekciju, čekala skoro godinu dana na početak prakse. Nakon višemesečnog volontiranja, zadobila sam poverenje tima i plus su mi neke okolnosti koje se se tada desile unutar kompanije pomogle da dobijem i svoj prvi posao kao HR asistenta. 
 
Iskustvo sa prvog intervjua za posao? 
- Moji utisci su jako pozitivni. Taj razgovor je više izgledao kao ćaskanje u vrlo prijatnoj atmosferi, s posebnim fokusom na moje dotadašnje iskustvo i moje karijerne aspiracije. Lepo smo se usaglasili i bila sam baš zadovoljna. 
 
Šta biste drugo voleli da radite / da li biste promenili posao? 
- Vrlo sam zadovoljna poslom koji obavljam. Mogućnost uticaja na druge ljude, posebno sa ciljem unapređenjem njihovih veština i kvaliteta rada, je nešto što me najviše motiviše u mom poslu. Pošto sam jedna od onih ljudi koji imaju veliki broj izuzetno različitih interesovanja, sigurno je da uvek ima stvari koje bih volela da obavljam. Kada se ne bih bavila HR konsaltingom, sigurno bi moj posao imao veze sa muzikom i decom, neka vrsta mentorskog rada. Kada kažem muzika, onda mislim na igranje i pevanje, jer bez njih sve je mnogo teže. Ko zna, možda se jednom okušam kao preduzetnik i otvorim neku svoju školu folklora, gde ću moći da iskoristim sve ono što sam učila godinama od velikih stručnjaka u toj oblasti. 
 
Šta Vas čini srećnim a šta Vam nedostaje u životu? 
- To su ta škakljiva pitanja. :D Sreća je relativan pojam i stvar trenutka. To je ono čega često nismo ni svesni. Usrećuju me različite stvari, tako da mi je teško da izdvojim samo jednu. U poslednje vreme, to je doživljaj da ne moram nigde da žurim. ☺ Šta mi nedostaje? Većinu stvari koje sam želela sam i dobila. Ako bih baš volela da imam nečega više, recimo da je to više kontakta licem u lice sa ljudima koji mi prijaju. U današnje vreme, kada svako ima svoje obaveze, jako je teško uklopiti vreme za druženje, posebno ako je veći broj ljudi u pitanju. 
 
Gde se vidite za pet godina? 
- Opet teško pitanje. ☺ Ako pričamo o poslu, vidim se na nekoj menadžerskoj poziciji manjeg tima. Rukovođenje je najlepši, ali i najteži posao istovremeno. Volela bih da se i u tome oprobam. Takođe, volela bih da se oprobam i kao preduzetnik, pa možda do tada budem napravila i neki korak ka realizaciji te ideje. Ima li potrebe da pominjem zasnivanje porodice? ☺ Iako sam je poslednju pomenula, za mene je porodica ključ uspeha svakog poslovnog čoveka.
 
Šta biste posavetovali mlade kolege zainteresovane za karijeru u Vašoj profesiji? 
- Ne volim da savetujem druge. Ono što uvek kažem i mislim tako jeste da svako treba da postupi po sopstvenom nahođenju i u skladu sa svojim potrebama i ciljevima. Ako pričamo o mojoj profesiji- ljudi su dinamični i nepresušni izvor novi saznanja. Rad sa njima teško da može biti dosadan- nepredvidiv, i te kako, ali dosadan nikako. Ako delite moje mišljenje, onda mi ostaje da vam kažem jedno- samo napred! ☺ 
 
 

CzRK ALUMNI INTERVJU - EKONOMSKI FAKULTET>>
CzRK INTERVJU sa našim alumnistom i saradnikom u realizaciji „Ja Brend“ radionice u sklopu manifestacije „Karijera i ja“ - Živka Radović

Živka Radović, magistar ekonomije - aktuarstvo, diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trener i Business Coach sa višegodišnjim iskustvom u edukaciji i profesionalnom razvoju ljudi, prvenstveno zaposlenih u oblasti finansijskih usluga. U nekoliko renomiranih osiguravajućih kompanija postavila je sisteme za edukaciju zaposlenih u prodaji, koji uspešno funkcionišu. Trenutno radi u UNIQA osiguranju, kao Vođa tima za edukaciju. U svom poslu uspešno spaja svoja stručna znanja o osiguranju sa posvećenošću ljudima i njihovom razvoju, a poznavanje NLP - a joj u tome značajni pomaže. Kao trener, naročito je posvećena razvoju praktično primenjivih znanja i veština u njihovoj primeni u realnom okruženju.

„Ako misliš da možeš -  biće da  si u pravu, 
a ako misliš da ne možeš – opet si u pravu.“
 
 
Čime se bavite? Koja je Vaša profesija?
- Po zanimanju sam diplomirani ekonomista, po zvanju magistar ekomomije, a bavim se edukacijom zaposlenih u osiguranju, kao Vođa tima za edukaciju u Uniqa osiguranju.
 
Kakav ste bili đak u školi? Šta Vam je bilo najzanimljivije? Koji ste predmet najviše voleli?
- Bila sam odličan đak , volela sam i volim da čitam, najviše sam volela jezike.
 
Kako ste doneli odluku da studirate na Univerzitetu? Kako ste odlučili koji fakultet da upišete? 
- Gimnazija i fakultet su bili moje nedvosmisleno opredeljenje od početka, a ekonomiju sam upisala da bih imala šire mogućnosti za zaposlenje. 
 
Šta ste radili u slobodno vreme tokom studija?
- Igrala folklor, bavila se plesom, putovala...
 
Kako ste se zaposlili? Pronašli ovaj posao?
- Moje prvo zaposlenje bilo je u banci, posle objavljenog konkurs za prijem pripravnika. Posao u osiguranju sam započela posle 14 godina rada u banci, kada sam shvatila da želim da naučim nešto novo. Posao trenera u osiguranju radim poslednjih 12 godina, zato što je to posao koji volim da radim i zato što me rad sa ljudima ispunjava. 
 
Iskustvo sa prvog intervjua za posao?
- To je bilo dosta davno i prilično je bledo u mom sećanju, u svakom slučaju, nije mnogo ličilo na moje kasnije intervjue, a ni na intervjue kakvi su danas.
 
Šta biste drugo voleli da radite / da li biste promenili posao?
- Nameravam da do kraja svog zvaničnog radnog veka radim ovaj posao, a u međuvremenu sam se edukovala za  NLP Coach-a i  NLP trenera, čime se već bavim, pored redovnog posla.
 
Šta Vas čini srećnim a šta Vam nedostaje u životu?
- Vreme provedeno sa porodicom i prijateljima,  a trenutno mi nedostaje više slobodnog vremena.
 
Gde se vidite za pet godina?
- Life i Bussines Coaching, penzija, slobodno vreme, putovanja,...
 
Šta biste posavetovali mlade kolege zainteresovane za karijeru u Vašoj profesiji?
- Ako žele da rade u osiguranju, posao prodaje osiguranja odgovara komunikativnim i vrednim ljudima koji su spremni da preuzmu odgovornost  za svoj život i za svoju karijeru i može im doneti mnogo koristi. Ako su, pored  toga, spremni da stalno uče, vole ljude i žele da se bave.
 
 

CzRK ALUMNI INTERVJU - MAŠINSKI FAKULTET>>

CzRK INTERVJU sa našim alumnistom i gostom sa međunarodnim iskustvom u programu Iskustva uspešnih - Nikola Lukić

Razgovarali smo sa Nikolom Lukić koji je učestvovao u programu Iskustva uspešnih na Машинскom факултетu Универзитета у Београду, 16.априлa 2013.године.  Никола Лукић, дипл. инж. машинства, дипломирао је на смеру Аутоматско управљање. Своју каријеру почео је као пројектант у једној домаћој компанији, након чега је радио на већем броју менаџерских позиција у земљи и иностранству.  Током своје каријере стекао је значајна искуства и више година провео на руководећим позицијама у угледним домаћим и интернационалним компанијама од којих је нарочито истиче десетогодишњи ангажману једној од највећих мултинационалних компанија у аутомобилској индустрији – Волво.

 

"Jake poslove završavaju jaki ljudi... Obrnuto ne važi."

 

Čime se bavite? Koja je vaša profesija?
- Poslednjih par godina radim kao Poslovni Konsultant u oblastima kao što su unapređenje konkurentnosti, organizacije, prodaje, izvoza, preduzetništva i drugih poslovnih aktivnosti. Istovremeno se bavim promovisanjem svoje knjige: Penjanje  uz liticu- knjiga realne ekonomije u izdanju Hesperia edu iz Beograda.

Kakav ste bili đak u školi? Šta vam je bilo najzanimljivije? Koji ste predmet najviše voleli?
- Bio sam odličan đak. Matematika mi je bila najzanimljivija i njoj sam posvetio najviše pažnje. Voleo sam je. Učestvovao sam i na takmičenjima sa solidnim uspehom.

Kako ste doneli odluku vezanu za studiranje na Univerzitetu? Kako ste odlučili koji fakultet da upišete?
- Moj otac je bio Mašinski inženjer. Čitao sam knjige o avionima i raketama koje je donosio kući. Odluku sam doneo samostalno i bez bilo čijeg uticaja. Pošto mi je matematika išla od ruke upisao sam Mašinski Fakultet u Beogradu, na kojem sam i diplomirao nekoliko godina kasnije.

Šta ste radili u slobodno vreme tokom studija?
- Bavio sam se sportom, što i danas činim. Uglavnom trčanjem pored Dunava, ali i košarkom, plivanjem... Izlasci se podrazumevaju. Da bi se uspešno radilo i studiralo, neophodno je s vremena na vreme napuniti baterije.

Kako ste se zaposlili? Pronašli ovaj posao?
- Trenutno razvijam svoj mali konsultantski biznis. Posle skoro petnaest godina u kompanijskim okruženjima poželeo sam da uradim nešto svoje, drugačije i nadam se kreativnije. Prvi put sam u profesionalnom smislu sam sebi šef. Napisao sam i knjigu kao program i referencu za ono što trenutno radim.

Iskustvo sa prvog intervjua za posao?
- Tada, kao i sada poslovi su se uglavnom dobijali preko preporuke, tako da je razgovor bio od manjeg značaja. Sve je bilo korektno. Ozbiljan Direktor, ja neikusan ali pripremljen... Rekao sam sve što je trebalo. Dobio sam posao tom prilikom.

Šta biste drugo voleli da radite / da li biste promenili posao?
- Osećam se dobro u svojoj koži. Radim nešto novo, srećem nove ljude. Radim ono što volim i nadam se da ću u tome uspeti. Stičem potpuno nova iskustva i to je nešto što u svakom slučaju ostaje. U narednom periodu ću svoju karijeru podrediti pružanju konsultantskih usluga domaćim i internacionalnim klijentima.

Šta vas čini srećnim a šta vam nedostaje u životu?
- Imam pozitivan stav prema životu i trudim se da sve posmatram sa vedrije strane. Za sreću su ponekad dovoljne i male stvari kao lep i sunčan dan, dobra muzika, dobar izlazak, dobra energija. Imam dobar osećaj i posle dobro urađenog posla. Srećan sam kada se dobre stvari dešavaju meni i ljudima kojima sam okružen. U životu uvek nešto i nedostaje, ali verujem da se dobronamernim ponašanjem i upornim radom do najvećeg broja ciljeva pre ili kasnije uspešno dolazi. Kada to nije slučaj, treba mirno prihvatiti ishod i nastaviti dalje.

Gde se vidite za pet godina?
- Kao vlasnika male konsultantske kompanije sa nekoliko vrednih i pametnih zaposlenih. U okruženju nekoliko dobrih ljudi...

Šta biste posavetovali mlade kolege zainteresovane za karijeru u vašoj profesiji?
- Da uvek biraju dobre i jake saradnike. Jake poslove završavaju jaki ljudi... Obrnuto ne važi. Da stalno rade na sebi i budu spremni na doživotno učenje. Savremeno poslovanje postavlja takve standarde i zahteva takvo ponašanje.  Da stvari posmatraju dugoročno, a ne kratkoročno i željeni uspeh će pre ili kasnije sigurno doći. 

^vrh


CzRK ALUMNI INTERVJU - FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA>>

CzRK INTERVJU sa našim alumnistom i gostom u programu Iskustva uspešnih iz start-up kompanije Brainstorm - Janko Milunović

Razgovarali smo sa Jankom Milunovićem, koji je 21.marta 2013.godine kao učestvovao u programu "Iskustva uspešnih" koji je realizovan na Fakultetu organizacionih nauka.  Јанко данас ради као Lead Business Development менаџер у старт-уп компанији „Brainstorm“ која је недавно ушла у Топ 10 старт-уп компанија на Балкану. Има богато интернационално искуство у области иновативног и стратегијског менаџмента, развоја пословања и предузетништва које је стекао радећи пре свега за Sony али и на сопственим пословним пројектима. Као бивши студент Факултета организационих наука, стипендиста Фондације Карaђорђевић и компаније Vip Mobile, своје Мастер студије завршио је на Hellenic American Univerzitetu у Атини као и EDHEC Business School у Француској. Јанко данас ради као Lead Business Development менаџер у старт-уп компанији „Brainstorm“ која је недавно ушла у Топ 10 старт-уп компанија на Балкану. Прочитајте више ОВДЕ.

“Don’t go where the path may lead,
go instead where there is no path and leave a trail.”

Čime se bavite? Koja je vaša profesija?
- Trenutno se bavim preduzetništvom – pridružio sam se jednom tehnološkom startup-u gde od samog osnivanja radim kao Business Development menadžer. Startup se zove Brainstorm (www.brainstorm.co.rs) i čini ga tim super ljudi koji su rasuti po Belgiji i Srbiji. Inače, moja profesija je vezana za Strategijski razvoj poslovanja (strategic business development) i Upravljanje inovacijama (Innovation Management), oblasti koje sam specijalizirao tokom studija i poslovi na koji sam radio do sada.

Kakav ste bili đak u školi? Šta vam je bilo najzanimljivije? Koji ste predmet najviše voleli?
- S obzirom da je Osnovna škola prilično daleko, osvrnuo bih se na gimnaziju gde sam bio dobar đak u svakom smislu – imao sam „dobar“ prosek i dobro se provodio. Najzanimljivije mi je definitvno bilo da provodim vreme sa svojim ludim odeljenjem a omiljen predmet mi je uvek bila Geografija. To je ustvari možda i jedino što mi je stvarno super išlo.

Kako ste doneli odluku vezanu za studiranje na Univerzitetu? Kako ste odlučili koji fakultet da upišete?
- Studiranje na Fakultetu je nekako bila neminovna opcija posle gimnazije a sam izbor faxa je pomalo smešna priča. Pored standardnih saveta (pritisaka) roditelja ja sam nekako baš želeo da se bavim smišljanjem i snimanjem reklama. Raspitao sam se na kom faxu se studira Marketing, čuo da je za to najbolji FON, i automatski sam doneo odluku – idem ja na FON da postanem Marketing menadžer i bavim se reklamama! Plus taj FON je nekako i mojim roditeljima delovao kao kul izbor...tako da sam bez nekih drugih alternativa se lako i brzo odlučio za FON.

Šta ste radili u slobodno vreme tokom studija?
- Pa tokom te četiri godine imao sam 2 totalno različita perioda života. Prve dve godine sam samo izlazio, išao na žurke i igrao basket. A onda sam shvatio da to dosta otežava samo studiranje i ne donosi baš neku najsvetliju budućnost, pa sam naprasno odlučio da se uozbiljim i tako sam druge dve godine proveo igrajući basket i radeći na studentskim projektima-organizacijama, idući na seminare, case-study takmičenja, itd.

Kako ste se zaposlili? Pronašli ovaj posao?
- Pre ovog posla sam radio u Sony-u u Engleskoj na jednoj super poziciji ali sam tamo nekako shvatio da korporativni rad i život nije za mene pa sam ciljno dao otkaz i napustio firmu u potrazi za preduzetničkim poduhvatom. Dok sam razvijao sopstveni projekat počeo sam sa strane da radim kao konslutant, savetnik, za biznis između ostalog i u startup-u Brainstorm, gde sam vremenom potpuno ušao u firmu i preuzeo trenutnu poziciju.

Iskustvo sa prvog intervjua za posao?
- Prvi pravi intervju za posao sam imao još tokom studija, mislim na početku četvrte godine faxa, u PwC (tada PriceWaterhousCoopers) i bilo je zaista super iskustvo. Dosta težak assesment i par rundi razgovora i testiranja, gde sam i pomalo sam sebe iznenadio jer sam u moru ljudi sa Ekonomskog fakulteta lako dogurao do samog finala. Tako da je celo to iskustvo ostalo u veoma lepo sećanju iako nisam prihvatio ponuđenu poziciju.

Šta biste drugo voleli da radite / da li biste promenili posao?
- Ništa/ Ne. Mogu da kažem da definitvno ne bih voleo da menjam profesiju i da je preduzetništvo stvarno ono gde se osećam najbolje! Pored toga definitvno želim da se bavim i akademskim predavanjem (čim budem našao malo slobodnog vremena!) a jedino što mi je neostvarena želja je da se oprobam u Strategy Consluting kompaniji mada sam na dosadašnjim poslovima radio dosta slične stvari tako da ipak i nije to neki veliki žal.

Šta vas čini srećnim a šta vam nedostaje u životu?
- Ljudi (devojka, drugovi, porodica), basket, Partizan i putovanja! Za sada mi jedino fali jedna jedrilica pa da mogu i da bih mogao da se preselim i živim na moru.

Gde se vidite za pet godina?
- U penziji (smeh)

Šta biste posavetovali mlade kolege zainteresovane za karijeru u vašoj profesiji?
- “Don’t go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail.”


^vrh


CzRK ALUMNI INTERVJU - FILOLOŠKI FAKULTET >>

MINI-INTERVJU sa našim alumnistom i CzRK gošćom u programu Iskustva uspešnih, Ivanom Jelisavčić, Serbian Lead Google Linguist

Razgovali smo sa gošćom našeg Centra, Ivanom Jelisavčić,koja je tokom ovog semestra učestvovala u programu ISKUSTVA USPEŠNIH i kao predstavnik kompanije GOOGLE sa studentima 5.oktobra 2012. godine na Filološkom fakultetu govorila o svom iskustvu i pitanjima vezanim za razvoj karijere i rad u uslovima savremenog tržišta rada.

Ивана Јелисавчић, «Serbian Lead Google Linguist», алумниста Филолошког факултета, одсека за италијански језик и књижевност, упознала је студенте са најразличитијим пословима којима се бавила на почетку каријере и занимљивим обртом у њеном професионалном животу када је добила понуду за посао у Google-у.


«Није страшно ако не знате чиме ћете се бавити када одрастете – нисам ни ја знала, не знам још увек, увек истражујем нова занимања и нове изазове» рекла је Ивана Јелисавчић током разговора са студентима. 
   
 • CzRK: Čime se bavite? Koja je vaša profesija?
  - Bavim se lokalizacijom, kao Lead Serbian Google Linguist.
 • CzRK: Kako ste doneli odluku vezanu za studiranje na Univerzitetu? Kako ste odlučili da upišete Filološki fakultet?
  - Već sam bila učila solo-pevanje, pa se italijanski jezik najbolje uklopio, jer je opera uglavnom pisana na italijanskom.
 • CzRK: Kako ste se zaposlili? Pronašli ovaj posao?
  - Dugotrajnim i vrednim networkingom.
 • CzRK: Iskustvo sa prvog intervjua za posao?
  - Stvarno ga se ne sećam, a prvi se mačići i onako u vodu bacaju. Treba ići na sto više intervjua da bi se izgradilo samopouzdanje i steklo i to iskustvo.
 • CzRK: Šta biste drugo voleli da radite / da li biste promenili posao?
  - Trenutno ga ne bih menjala. Volela bih da opet više pevam, ali ne bih da mi egzistencija baš zavisi od toga.
 • CzRK: Šta vas čini srećnim a šta vam nedostaje u životu?
  - Prijatelji, hrana i putovanja. Nedostaje mi kuća i povod da se skućim (radim preko interneta).
 • CzRK: Gde se vidite za pet godina?
  - To je tako daleko. Trudim se da budem spontana. Ne mislim da je „zdravo“ praviti precizne dugoročne planove. Trudim se da najbolje „odigram“ kartama koje mi život ponudi.
 • CzRK: Šta biste posavetovali mlade kolege zainteresovane za karijeru u vašoj profesiji?
  - Da ne odustaju i ne posustaju. Da se informišu o ovoj delatnosti na vebinarima i internet forumima. Da pronađu prevodilačke agencije koje se bave lokalizacijom u Srbiji i globalne klijente koji zapošljavaju freelancere.

^vrh