4.Sajam stipendija na Univerzitetu u Beogradu - 27-28. septembar 2017

Na Univerzitetu u Beogradu 27. i 28. septembra 2017. godine održan je Sajam stipendija koji je i ove godine posetio veliki broj studenata u potrazi za informacijama i savetima po pitanju nastavka studija i usavršavanja u zemlji i inostranstvu. Pored državnih institucija, fondova i nevladinih organizacija, na sajmu su učestvovale i kompanije, ambasade i ustanove koje dodeljuju stipendije. Ova manifestacija koju je četvrti put organizovao Univerzitet u Beogradu okupila je na jednom mestu veliki broj institucija koje dodeljuju stipendije i omogućila da se predstave raznovrsni vidovi finansijske podrške i mobilnosti dostupne studentima na osnovnim, master i doktorskim studijama. Na sajmu je učestvovalo preko 60 predstavnika različitih institucija. Sajam je otvorio akademik Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu i prof.dr Vesna Mandić, Pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Svečano otvaranje su svojim prisustvom uveličali predstavnici diplomatskog kora iz ambasada Republike Hrvatske, Sjedinjenih Američkih država, Italije, Velike Britanije, Holandije, Kanade, Češke, Grčke, Koreje, Nemačke, Finske, kao i predstavnici fondacija, kompanija i ustanova koje su uzele učešće na ovoj manifestaciji, predstavnici fakulteta i veliki broj zainteresovanih studenata. Nakon svečanog otvaranja realizovan je uvodni deo programa koji su činile kraće prezentacije i predavanja. O stipendiranju studenata kroz zadužbine i fondove Univerziteta u Beogradu prisutni su imali prilike da saznaju od prof.dr Živana Lazovića, prorektora za poslovanje i razvoj kadrova Univerziteta u Beogradu, a nakon toga prezentaciju “Mobilnost studenata, nastavnika i istraživača Univerziteta u Beogradu” održala je Jovana Ilić iz Sektora za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Beogradu. Prezentaciju o karijernom informisanju i savetovanju studenata o mogućnostima za nastavak studija održala je Ana Janković Barović, koordinator programa Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, nakon čega je usledio niz zanimljivih predavanja o sertifikaciji znanja stranih jezika, nezaobilaznoj temi kada je reč o stipendijama i nastavku studija u inostranstvu, koje su održali su profesori i saradnici Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Organizovano je i praćenje prenosa programa iz Svečane sale u dodatnoj sali na prvom spratu, gde su kasnije tokom dana organizovane i konsultativno informativne sesije sa studentima zainteresovanim za mobilnost i stipendiranje, karijerno informisanje i savetovanje po pitanju nastavka studija i nagrade i stipendije zadužbina i fondacija Univerziteta u Beogradu.

Drugog dana sajma studenti su imali priliku da prisustvuju predavanjima, dobiju korisne informacije u okviru programa prezentacija „15 saveta za 15 minuta“, kao i da uzmu aktivno učešće u konsultacijama sa prisutnim stipenditorima, raspoloženima da odgovore na sva pitanja i pruže odgovarajuće savete. Svoje stipendijske programe predstavili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fond za mlade talente Dositeja, kompanije Loreal, Digit, Valjaonica bakra Sevojno, Eko Serbia AD, Fondacija Tempus, Fondacija Studenica, Fondacija dr Zoran Đinđić i Obrazovni sistem Ekilibrio, ambasada SAD, Velike Britanije, Kanade, Republike Grčke, Republike Koreje, Republike Češke, kao i Francuski institut u Srbiji, Ruski Dom u Beogradu, Nemačka služba za akademsku razmenu /DAAD/, Beogradska otvorena škola, EURAXESS mreža u Srbiji i tri italijanska univerziteta (Universita Cattolica del Sacro, Politecnico di Milano, CaFoscari).

Prenos programa oba dana emitovan je uživo preko interneta i biće dostupan za naknadno gledanje na Media portalu RCUB-a. Sajam su podržale kompanije DDOR Novi Sad, Loreal Balkan, Digit, Nestle Adriatik, Froneri i Golijska Ledena robnim, novčanim i donacijama u uslugama.

Univerzitet u Beogradu organizacijom Sajma stipendija obezbeđuje studentima mogućnost da se pravovremeno i podrobno informišu o velikom broju raspoloživih prilika, o procedurama, uslovima i rokovima za prijavu i uspešno planiraju svoje dalje profesionalne korake. Za učesnike, stipenditore, Sajam je sjajna prilika za afirmaciju programa finansijske pomoći, društvene odgovornosti i regrutaciju zainteresovanih studenata.

Detaljnije informacije i informator za studente dostupni su na sajtu Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/sajam-stipendija-2017 

Kompletan INFORMATOR možete preuzeti OVDE.


Univerzitet u Beogradu organizovaće  4.SAJAM STIPENDIJA – 27-28.septembar 2017.

Univerzitet u Beogradu će i ove godine organizovati Sajam stipendija u zgradi Rektorata na Studentskom trgu u Beogradu. Sajam će, kao i prošle godine, trajati dva dana i održaće se 27.i 28. septembra 2017.godine. 

Organizacijom ove manifestacije imamo želju da podignemo nivo informisanosti studenata o mogućnostima nastavka studija u Srbiji i inostranstvu, uslovima koje bi trebalo da ispunjavaju da bi uspešno upisali željene studije, veštinama koje su im potrebne prilikom prijave, značaju proaktivnog stava, pravovremene informisanosti, celoživotnog učenja i mobilnosti. Pored državnih institucija, fondova i nevladinih organizacija, na sajmu učestvuju i kompanije, ambasade i ustanove koje dodeljuju stipendije studentima za studiranje i usavršavanje u zemlji i inostranstvu.

Prvog dana Sajma, nakon svečanog otvaranja, predstavnici Univerziteta u Beogradu predstaviće mogućnosti za mobilnost studenata, nastavnika i istraživača Univerziteta u Beogradu, aktuelne mere podrške, nagrađivanja i stipendiranja studenata, mogućnosti za karijerno informisanje i savetovanje po pitanju nastavka studija i, na kraju, biće organizovano predavanje o tehnikama polaganja međunarodno priznatih ispita stranih jezika. Drugog dana Sajma, biće organizovane informativno-konsultativne sesije od 10 do 16 časova u holu i dvorištu Rektorata, i prateći program prezentacija u Svečanoj sali, tokom kog će učesnici Sajma moći da predstave svoje programe i daju savete i smernice zainteresovanim posetiocima.