Preduzetništvo i samozapošljavanje

Bilo da želite da radite kao freelancer, osnujete svoje preduzeće, start ap kompaniju ili agenciju, znači da u vama leži preduzetnički, proaktivni duh koji ima inicijativu. To takođe znači da imate dobru ideju koju želite da sprovedete u delo.

Biti samozaposlen može imati i prednosti i nedostatke. Neke od prednosti ovakvog vida radnog odnosa su: mogućnost da sami definišete radne sate, nezavisnost i slobodu u isprobavanju novih ideja i povećano zadovoljstvo poslom. Kada ste sam svoj gazda, vi ste ti koji odlučuje o celokupnoj strategiji razvoja posla.  kada ćete ići na odmor, kada ćete moći da odsustvujete sa posla zbog bolesti ili nekih drugih razloga.

Sa druge strane, postoje i manje privlačne činjenice u vezi sa samozapošljavanjem. Neki od njih su: preuzimanje rizika i odgovornosti za sopstveni posao i zaradu, nedostatak sigurnosti i izvesnosti kada je zarada u pitanju.  Najverovatnije je da ćete u početku morati da radite bez ikakvih primanja dok gradite i razvijate posao. U prvoj fazi je moguće da ćete se susresti sa nedostatkom slobodnog vremena, jer ćete sve poslove morati da radite sami.

Šta je potrebno znati ako se odlučite na ovaj potez?

Pravna i finansijska pitanja i regulativa Dokumentacija potrebna za registraciju preduzeća, agencije ili start ap kompanije u Agenciji za privredne registre, dokumentacija potrebna za otvaranje računa u banci, uplaćivanje poreza, doprinosa, zdravstvenog i socijalnog osiguranja, vođenje knjiga itd.

Istraživanje tržište – prikupljanje informacija o postojećim sličnim preduzećima, agencijama, uslugama ili proizvodima koje nude, potencijalnoj konkurenciji i šta oni nude/kako oni rade?

Korisni linkovi

https://www.kakopedija.com/12652/kako-vrsiti-istrazivanje-trzista/

https://www.mojafirma.rs/baza-znanja/sta-je-i-zasto-se-radi-istrazivanje-trzista/

http://inkubator.biz/alati-za-istrazivanje-trzista-prvi-korak-za-testiranje-vase-ideje/

Kapital koji potrebno investirati – Bez ulaganja nema ni dobiti, rekli bi preduzetnici i privrednici. Ukoliko ne raspolažete sa kapitalom koji bi mogli da uložite, postoje krediti za start ap kompanije, fondovi koji dodeljuju novac za pokretanje sopstvenog biznisa, preduzetnički krediti i slično.

 

 

 

 

 

 

 

Korisni linkovi

https://fondzarazvoj.gov.rs/cir

http://www.inovacionifond.rs/

http://inovacionivauceri.ebrd.rs/sr/pocetna/

http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/dok-trazite-posao/programi/subvencija_za_samozapo_ljavanje.cid255

https://belgrade.impacthub.net/pravo-iz-sveta-biznis-andjela-saveti-eksperata/

https://ras.gov.rs

https://startit.rs/da-li-moze-da-se-kreira-aktivna-scena-poslovnih-andjela-u-srbiji/

Biznis plan – Biznis plan je važan za bilo koje preduzeće, bez obzira da li je malo, srednje ili veliko. Biznis plan predstavlja dokument plan vizije preduzeća, put od želja do stvarnosti. U njemu su postavljeni ciljevi, analizirane osnovne slabosti i najznačajnije prednosti planiranih aktivnosti i u skladu sa tim utvrđena osnovna strategija njegovog sprovođenja. Standardni elementi biznis plana su: cilj, profil kompanije, ocena tržišne pozicije, marketing plan, plan razvoja, finansijski plan.

Pročitajte više - Pregled BIZNIS plana: http://edukacija.rs/poslovne-vestine/menadzment/uputstvo-za-izradu-biznis-plana-prvi-deo

Korisni linkovi

https://www.bplans.com/

https://www.entrepreneur.com/article/247574

https://www.forbes.com/sites/alejandrocremades/2018/07/24/how-to-create-a-business-plan/#6a2dd15f7391

Besplatan softver za fakturisanje i praćenje kupaca koji  čuva podatke i dostupan je sa svakog mesta i u svako vreme. https://akord.rs/Account/LogOn/START

Korisni saveti - kako lakše da preživite neuspeh i kako do njega da ne dođe https://japreduzetnik.rs/2018/12/20/epski-padovi/

Biznis inkubatori, programi edukacije za razvoj sopstvenog biznisa pri privrednim komorama, fondovi koji dodeljuju kredite za preduzetnike, predstavljaju važne resurse u pružanju podrške i podsticanju mladih koji se odlučuju za ovaj potez.

Korisni linkovi

http://www.mena.rs/kakopoceti/sredstvazapocetak.html

http://www.bitf.rs/cms/item/home/sr.html

https://aktivasistem.com/

http://www.poslodavci.org.rs/

http://www.fondzarazvoj.gov.rs/