Писање мотивационог писмаУ овом одељку В-саветника можете да прочитате савете за писање мотивационог писма


Улога мотивационог писма


• Мотивационо писмо вам пружа могућност да се лично обратите послодавцу.
• Представља вас као озбиљну, професионалну и комуникативну особу и пружа вам прилику да убедите тј. заинтересујете послодавца да прочита ваш CV.
• Мотивационо писмо, посебно код кандидата са сличним референцама, може да буде пресудно у селекцији, јер вас оно на неки начин одваја од других пријављених кандидата.
• Ако је послодавац навео у условима конкурса да је мотивационо писмо потребно за пријаву, НАПИШИТЕ ГА И ПОШАЉИТЕ.
Улога мотивационог писма је да разјасни и допуни чињeнице из ваше биографије.

• Мотивационим писмом имате шансу да детаљније представите своја знања и вештине, као и ваш могући допринос бољем пословању организације у којој конкуришете за посао.

То су све разлози због којих вам саветујемо да студиозно и пажљиво приступите његовој припреми.


Одговорите на очекивања послодавца

Да бисте саставили добро мотивационо писмо, неопходно је да размишљате као послодавац, да пробате да проникнете у његова очекивања.
У мотивационом писму је потребно ускладити ваше професионалне циљеве, могућности, знања и вештине, са потребама и плановима послодавца. Морате, наравно, навести истините податке, али форма писма омогућава вам да се изразите слободније и да пробате да одговорите очекивањима послодавца.

Послодавац, читајући мотивационо писмо, обично жели да стекне увид у то:

- Да ли поседујете одређене квалификације и образовање
- Да ли да поседујете одређене вештине, нпр. вештине тимског рада и комуникације
- Да ли поседујете релевантно радно искуство - ово укључује и обављену праксу или волонтирање
- Зашто сте одабрали баш њихову организацију

Пре него што почнете са писањем мотивационог писма, од суштинског је значаја да добро размислите шта је то што послодавац тражи и жели да препозна код пријављених кандидата.
Уз припрему биографије, потрудите се да пронађете које су вештине и радно искуство наведени у условима конкурса. Потрудите се да пронађете публикације које издаје компанија, а која је на неки начин повезана са понуђеним радним местом. Обавезно погледајте вебсајт компаније и изворно постављен оглас.

Зашто они?

Одвојите време и одговорите: зашто вам је компанија/организација интересантна (области пословања, организације посла, одређеног сектора, радног окружења, вештина које тамо можете усавршити...)?
Покажите да сте добро “урадили домаћи задатак” и информисали се о компанији у медијима, на интернету, код пријатеља и познаника. У писму ненаметљиво похвалите њихов рад и шта је то по чему се њихова компанија разликује од других, истих или сличних по области пословања.

Зашто ви?

Ваше писмо ће оставити посебан утисак уколико:
- Имате нешто што ће заинтересовати читаоца
- Представљате себе јасно наводећи зашто је добро да послодавац изабере баш вас (помињете релеватна достигнућа и искуство; дајете пример искуства који ће потврдити ваше наводе; користите речник који приличи особи ваше струке и нивоа образовања).
- Инсистирате на дугорочним циљевима


Како да прикажете своја искуства и достигнућа

Користећи своју биографију као подсетник, запишите шта сте све радили, а да је релевантно за позицију за коју се пријављујете. Kако су се активности развијале, који су били резултати...

Направите избор, нпр:
- Како су се Ваша достигнућа одразила на даљи рад студентске организације или пројекат на коме сте били ангажовани...
- Да ли сте сачували новац, отпочели нову сарадњу, повећали зараду или продају...
- Да ли се ефикасност у раду повећала, време уштедело, побољшао процес рада након ваше интервенције или учешћа
- Да ли сте награђени за неко ново решење

^врх


Форма мотивационог писма

 • Формат мотивационог писма би требало да буде на једној А4 страни, да има највише четири пасуса.
 • Мотивационо писмо се пише у првом лицу једнине (за разлику од биографије која се пише у трећем лицу једнине), и њим се обраћате директно особи која ће вршити селекцију пријављених кандидата.
 • Проверите да нема словних и граматичких грешака.
 • Уколико мотивационо писмо пишете латиницом, користите српска латинична слова (ш,ђ,ж,ч,ћ), и правилне размаке између речи.
 • Мотивационо писмо треба да садржи ваше податке и податке компаније/организације/институције којој се обраћате, и треба да буде насловљено на одређено име. Уколико не знате и не можете да сазнате коме шаљете писмо, пронађите име нпр. директора људских ресурса.
 • Писмо завршите учтиво и љубазно. Скрените пажњу на то да ћете позвати да се распитате о даљим корацима у процесу селекције (многе компаније не обавештавају своје кандидате о резултатима конкурса уколико су одбијени). Ако их назовете (једном), поред тога што ћете добити вама значајне информације, још једном ћете показати да сте мотивисана особа).


Обратите пажњу!

 • Мотивационо писмо је логична допуна и наставак Ваше биографије, али не и њена препричана верзија.
 • Мотивационо писмо је формалног тона.
 • Посветите довољно времена осмишљавању и писању МП-а, писмо би требало да буде јасно и сажето.
 • Никако не набрајајте своје личне карактеристике и вештине без видљивог доказа (описане ситуације у којој сте користили одређену вештину или показали одређену карактеристику)
 • Не ословљавајте особу којој шаљете писмо по имену, осим ако није ваш близак пријатељ.
 • Уколико своју пријаву шаљете поштом, адресу на коверти не пишите руком, већ је одштампајте као и само МП.
 • Прочитајте писмо више пута. Дајте још неком да га прочита, јер ви своје писмо већ знате напамет, могуће је да грешку и не видите.
 • У називу документа обавезно наведите своје име и презиме и садржај документа, нпр: Јелисавета Јелић мот.писмо


Пропратно писмо

    Варијанта 1:
Пропратно писмо је писмо које прати вашу биографију и мотивационо писмо и пише се у телу имејла. Служи као најава два документа који се „каче“ уз имејл. Кратко је, и у њему се, поред најаве садржаја прилога, наводи позиција за коју конкуришете.

    Варијанта 2:
Дешава се да послодавци у конкурсу наводе да је потребно послати пропратно писмо. Мања је грешка ако у том случају пошаљете мотивационо писмо и назовете га пропратно писмо. У мејлу наведите на коју позицију се пријављујете и шта шаљете од прилога. Обавезно потпишите и наведите контакте.

^врх


Пример мотивационог писма


Vaše ime i prezime

Kontakt telefon

Imejl adresa

Ime i prezime osobe kojoj pišete

i/ili ime/naziv kompanije

Kontakt telefon

Adresa

Poštovani gospodine/gospođo Prezime,

U prvom pasusu imate priliku da zainteresujete poslodavca da pročita Vaše pismo do kraja. Navodite razlog obraćanja, naziv pozicije za koju se prijavljujete. Pomenite i gde ste pronašli konkurs.

Srednji pasus bi trebalo da bude kratko i jasno objašnjenje zašto ste zainteresovani da radite baš kod tog poslodavca (ovde se služite činjenicama iz svog istraživanja) i naznačite zašto ste zainteresovani baš za ovu poziciju. Ukoliko imate iskustva u ovoj vrsti posla ili dodatno stručno obrazovanje, obavezno to navedite.

Ne zaboravite da ovo nije mesto za prepričavanje biografije, već prilika da pružite dokaz o veštinama koje ste naveli da posedujete (u kojoj ste ih situaciji koristili, radili ste sami ili u timu, koji su bili rezultati, dostignuća - STAR), i još neka razjašnenja za navode u biografiji.

Poslednji pasus je namenjen ljubaznom pozdravu, najavite svoju spremnost da se predstavite lično, pozovite ih da Vas kontaktiraju ukoliko imaju još pitanja...

Srdačan pozdrav/ S poštovanjem,

Ime i prezime

Datum, grad


Кључни глаголи за писање мотивационог писма

 • Анализирати
 • Бити сигуран, Бити агилан, Бити изабран, Бити компетентан, Бити конзистентан, Бити одговоран, Бити пријемчив за, Бити креативан.
 • Водити, Волонтирати.
 • Генерисати.
 • Давати инструкције, Доказати, Достићи, Демонстрирати, Дизајнирати, Доставити, Делегирати.
 • Завршити.
 • Идентификовати, Изабрати, Изводити, Изумети, Иницирати, Интервјуисати, Истраживати.
 • Квалификовати се за, Комуницирати, Консолидовати, Контролисати, Координисати.
 • Мотивисати.
 • Надгледати, Напредовати, Научити.
 • Обезбедити, Обновити, Обрађивати, Обучавати, Оценити, Одржавати,Ојачати, Организовати, Организовати се, Отворити.
 • Планирати, Побољшати, Подстаћи, Поједноставити, Покренути, Постићи, Поштовати, Преводити, Преговарати, Представити, Предложити, Предузети, Преиспитати, Препоручити, Преузети, Проверити, Проценити, Проширити, Прилагодити се, Применити, Приказати, Припремити се, Програмирати, Производити, Променити, Промовисати.
 • Развити, Разместити, Разумети, Регрутовати, Реорганизовати, Решити, Репрезентовати, Руководити.
 • Саветовати, Савладати, Сарађивати, Смањити, Смислити, Створити.
 • Тестирати, Трансформисати.
 • Убедити, Увећати, Умањити, Умрежити се, Унапређивати, Упознати, Упућивати, Усавршити се Успоставити, Усредсредити се, Утицати, Учествовати. Учити.

^врх