Како написати добру биографију (CV)У овом одељку В-саветника можете да прочитате наше савете за писање добре биографије:


 
"CV" је први документ о вама видљив послодавцу! Од квалитета ЦВ-а зависи да ли ћете проћи први круг селекције. Због тога, ЦВ треба да буде пажљиво састављен тако да буде занимљив послодавцу. Ваш ЦВ (садржај и изглед) одражава вас – вашу личност и став према животу!

Данашње тржиште рада је веома конкурентно, чак и за особе са факултетском дипломом. Уколико желите да добијете посао, морате заиста да се потрудите. Издвојите довољно времена за припрему и придржавајте се једноставних савета. Овде ћемо вам показати како да избегнете проблеме и како да у најбољем светлу представите своје таленте.

"CV" је скраћеница од Curriculum Vitae – грубо преведено, круг живота, биографија. Међутим, то не значи да би требало да наведете сваку ставку из свог живота. Саветујемо вам да изоставите период пре средње школе.

Пре него што пожурите са писањем своје биографије, требало би најпре да се информишете о основним правилима:

• Пре свега, проверите да ли је уопште потребно да шаљете своју биографију. Неке компаније и организације имају већ готове формуларе које можете скинути са њиховог сајта. Ти формулари су стандардизоване форме биографије. Уместо да шаљете своју биографију, требало би, једноставно, да попуните формулар који су они већ припремили.

• Будите сигурни шта послодавац заиста тражи. Погледајте оглас на интернет презентацији послодавца – који су услови запошљавања наведени? Ако немате информације о послодавцу, искористите информације које вам нуди Центар за развој каријере како бисте пронашли типичан опис радног места.

• Сазнајте што више о послодавцу и о области пословања којом се он бави. У већини случајева, ове податке можете наћи путем интернета.

• Будите креативни. Можда сте већ упознати са неким од производа или са услугама које послодавац нуди. Искористите то знање како бисте послодавцу показали да сте заиста заинтересовани за посао којим се он бави.

• Доведите у везу резултате вашег истраживања са оним што ви имате да понудите. Искористите то знање да још више истакнете своју мотивацију и компетентност за бављење тим послом.

• Размислите о својим вештинама и искуству, у контексту онога што сте сазнали о радном месту за које конкуришете. Послодавца мора да заитересује ваша биографија, те је битно да истакнете све способности, знања и вештине које поседујете, а које су кључне за тај посао. Морате убедити послодавца да сте баш ви савршени за тај посао.

• Ставите се на позицију послодавца: зашто би требало да озбиљно размотри вашу пријаву? По чему се ви разликујете од других?

ВAЖНО! Редовно бележите своја постигнућа, направите општи CV у коме имате хронолошки поређане све активности, вештине, радно искуство, семинаре, награде, похвале...тај CV ће Вам служити само као подсетник за писање циљане радне биографије за одређене позиције и навођење само релавантних а. Две стране CV-а су довољне да прикажете себе као доброг кaндидата.

^врх


Структура и садржај радне биографије (CV-a)


Име и презиме

датум рођења:
адреса:
број телефона:
имејл: ime.prezime@mail.com


Nапоменe u vezi sa ličnim i kontakt podacima:

- датум рођења није неопходна информација. Можете га изоставити у случају да и поред потребног знања и вештина, старосно не одговарате тој позицији. 
- брачно стање, националност, да ли сте пушач или да ли имате децу, можете слободно изоставити, толико лично представљање није потребно.
- фотографија није обавезна у случају да у огласу није наведена као потребна (али вам препоручујемо да је ставите)

- Adrese kao što su cicamaca@mail.com ili crazyboy@gmail.com nije reprezentativna adresa, nju sačuvajte za privatne prepiske.

- Ukoliko imate LinkedIN profil ili svoj veb sajt koji bi bio interesantan poslodavcu kao Vaša referenca, navedite i njega

 

РАДНО ИСКУСТВО (уколико аплицирате за посао, радно искуство наводите на првом месту)

У овом делу наведите ваше досадашње радно искуство.  Наведите свако радно искуство за које мислите да ће бити значајно за посао за који се пријављујете. Немојте се „одрицати” неплаћених послова (волонтирање, пракса) или послова на којима нисте заузимали значајну позицију. Ти послови јесу значајни за послодавца. На тај начин он ће стећи увид у ваше способности и знања. Осим тога, показаћете да сте ангажована и мотивисана особа, спремна да напредује и стекне нове вештине. 

Све информације се наводе обрнутом хронологијом, дакле почев од најскоријег искуства.

Информације које је потребно навести су: период од када до кад сте били ангажовани, име компаније или организације за коју сте радили, позиција на којој сте били, и опис ваших задужења (можете, уколико је применљиво додати и главне резултате.

ОБРАЗОВАЊЕ (уколико се пријављујете за стипендију, даље школовање, овај одељак је на првом месту)

Требало би навести, пре свега, формално образовање (факултет, средња школа), али можете навести и друге видове образовања уколико иза њега стоји нека релевантна организација и уколико је оно битно за вашу професионалну оријентацију (додатно/неформално образовање – семинари, радионице, курсеви и слично). Није потребно наводити основну школу и оне курсеве и семинаре који нису релеватни за позицију за коју конкуришете.

ВЕШТИНЕ

Подразумевају скуп свих вештина које сте до сада стекли (вештине општег карактера, стручне, пословне, као и вештине у раду са људима): знање страних језика, познавање рада на рачунару, тимски рад, руковођење, усмена комуникација, страни језици, вештине јавног наступа, возачка дозвола.

Водите рачуна да за сваку вештину или вашу особину коју наведете имате и доказ у својој биографији:

- Комуникативан/на (доказ се у овом случају налази у Радном искуству - сарадња са иностраним културним центрима (коресподенција и размена информација)

ЗНАЊЕ СTРАНИХ ЈЕЗИКА

У овом делу наведите знање страних језика. Можете користити следећу скалу која се састоји од три основна нивоа:

Почетни ниво (ниво А1 и А2); Средњи ниво (ниво Б1 и Б2); Виши ниво (ниво Ц1 и Ц2). Ukoliko nećete da koristite ovu standardnu klasifikaciju, drugi način navođenja je: osnovno, srednje ili odlično/napredno. Preporuka je da navedete nivo znanja jezika za svaki od sledećih aspekata: čitanje, pisanje, konverzacija.

Уколико сте знање језика усавршили у некој од школа страних језика и добили сертификат, можете навести и те податке, али није обавезно. Водите рачуна да уколико се у огласу тражи одлично познавање, нпр. енглеског језика и ви напишете: конверзација – одлична, писање одлично, читање – одлично, то што сте написали заиста буде истина. (Пракса на интервјуима је да вам интервјуер постави барем једно питање на енглеском језику, нпр.  What situations excite and motivate You? What are You hoping to achieve In your next job? )

RAD NA RAČUNARU

O ovom delu navedite programe koje poznajete. To mogu da budu standardni programi  npr. Iz MS Office paketa (Word, Excel, PowerPoint, Publisher…) ili posebni programi sa obradu slike kao što je  Adobe Photoshop, InDesing, zatim uže stručni programi kao što su na primer Matlab, AutoCAD i drugi). Ukoliko dolazite iz oblasti informatike i računara, navedite sve programske jezike ili tehnologije kojima ste ovladali и линк ка пројектима/задацима на којима сте радили.

ИНТЕРЕСОВАЊА

U ovom delu možete da navede vaša glavna profesionalna  interesovanja koja ste razvili bilo kroz školovanje, bilo kroz prethodno radno iskustvo. Važno je da znate da nema potrebe da navodite baš sva vaša profesionalna interesovanja već samo ona koja imaju veze sa pozicijom za koju konkurišete!

Da bi poslodavac stekao nešto širu sliku o vama, potrebno je da navedete interesovanja i aktivnosti koje nisu usko povezane sa vašim profesionalnim usmerenjem. Ovo je bitno, jer tako poslodavac može da stekne dublji uvid u vašu ličnost. Često baš ovaj odeljak može zainteresovati poslodavca i navesti ga da vas pozove na intervju. Ovde možete navesti neke kraće kurseve, seminare i treninge koje ste pohađali (koje niste naveli u prethodnom odeljku jer nisu relevantni za poziciju za koju konkurišete), hobi ili sport kojim se bavite i slično. Избегавајте навођење "интересовања" као што су: путовања, читање књига, дружење и слично.

ПРЕПОРУКЕ

Препоруке нису неопходан део вашег ЦВ-а. Оне су bitne, mada ih poslodavci ne traže uvek. Уколико их послодавац тражи, пotrudite se da nađete osobu čija će preporuka biti relevantna. To znači da Vas ta osoba mora poznavati duže vreme, da je sarađivala sa vama ili da je bila vaš pretpostavljeni. Bilo bi dobro da imate dve preporuke - od profesora ili od profesora i bivšeg poslodavca.

^врх

Saveti i preporuke

•  Имајте на уму да, када је изглед Ваше биографије у питању, не постоји форма CV-a којa ће одушевити сваког послодавца. Изглед CV-a је веома важан, јер на тај начин остављате први утисак на послодавца. Потрудите се да у "мору" радних биографије које послодавци гледају свакодневно, обрате пажњу баш на Ваш.Треба да пронађете свој сопствени стил, а не да копирате изглед других.
•  Радна биографија се прилагођава позицију за коју конкуришете. CV примерен за једну позицију не мора бити одговарајући и за другу.

• За добар утисак довољна је једна до две стране ваше биографије, послодавци највероватније неће имати времена да читају више од три стране.

• Ако је потребно да је пошалјете у папирном облику, избегавајте папире у боји или са текстуром. Најбоље би било да користите чист, бео папир.

• Направите добру, логичну структуру своје биографије. Почните од личних података, а затим наведите образовање, радно искуство и друге квалификације. Најпре се наводе подаци за текућу годину, а затим, ретроспективно, за претходне године. Водите рачуна да не направите стилске, правописне и граматичке грешке.

• Кључне информације морају бити видљиве.

• Избегавајте дуге пасусе. Боље је да реченице поређате по ставкама, једну испод друге.

• Подебљајте наслове како бисте јасно поделили одељке ваше биографије.

• Поравнајте текст или га распоредите по ступцима.

• Пажљиво распоредите размаке.

• Пишите професионалним и адекватним стилом.

^врх

 

 


Video tutorijal - Kako da napišete ili sredite svoj CV

Izlazeći u susret potrebama studenata, u želji da na jedno od najčešćih pitanja pružimo odgovor i studentima damo savet, tim Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu (CzRK) napravio je video tutorijal za pisanje CVja.


Čitajte studentski blog za lični razvoj i razvoj karijere 
http://inspiracija.razvojkarijere.bg.ac.rs/