Ako ste na drugoj godini

AMBICIOZNO PLANIRAJTE!

Upisali ste drugu godinu? Čestitamo!

Do sada ste imali prilike da razvijete dobru saradnju sa kolegama, upoznali ste svoje profesore, položili veći broj ispita, spremni za nove akademske pobede.  Novi predmeti koje dobijate ove godine, koliko god interesantni  bili, mogu predstavljati opterećenje  u „čišćenju“ prethodne godine. Da biste izbegli „nemoguću misiju“ prilikom upisivanja treće godine na kraju vаšeg četvrtog semestra, dobro bi bilo da napravite novi akcioni plan za naredni semestar i sa novim predavanjima krenete u akciju polaganja zaostalih ispita.  Što pre to učinite, veće su vam prilike da naredno leto provedete van čitaonice i bez stresa obezbedite sebi uspešan upis u peti semestar. Kao što smo već pomenuli, vreme prolazi mnogo brže nego što će vam se činiti u oktobru, stoga olovku i papir u ruke i napišite svoju „To do“  listu.

Ukoliko ste jedni od super vrednica i upisali treći semestar bez „repova“ iz prethodne godine, najverovatnije ste dostigli nivo majstora u dobrom planiranju vremena.  Sebi možete dopustiti da zavirite malo dalje u budućnost i istražite koje su to veštine potrebne za uspeh u vašoj oblasti rada. Uz dobro planiranje obaveza, dobijate i dosta slobodnog vremena, koje možete pametno iskoristiti.  Ukoliko ne morate raditi  da biste pokrili troškove školovanja, evo naših predloga:

  • Napravite  portfolio svojih  radova i postignuća (seminarski radovi, projekti, eseji, nagrade, sertifikati), pravo je vreme da kreirate  prvu verziju svoje radne biografije.  Redovno beleženje  učešća u raznovrsnim aktinostima doneće vam prednost prilikom prijave za željenu praksu, volontiranje, posao ili nagradni konkurs.  
  • Pronađite  u kojim studentskim  i stručnim međunarodnim organizacijama bi  mogli  da se priključite. Angažovanje u studentskim organizacijama na vašem fakultetu vam može doneti dragoceno  radno  iskustvo kao i mogućnost upoznavanja budućih poslodavaca. 
  • Odvojite u ovoj godini vreme  za neformalno obrazovanje kroz koje možete saznati šta su to meke /prenosive veštine i kako ih steći.  Redovno pratite novosti  na sajtu Centra za razvoj karijere. Do sada su se na našim dešavanjima studenti mogli upoznati sa veštinama umrežavanja, rada u timu, rada sa teškim ljudima, veštinama verbalne i neverbalne komunikacije, prezentovanja, predstavljanja poslodavcu, pisanja CVa, motivacionog pisma i karijernog plana, Koučingom, pisanjem projekata i fandrejzingom, organizovanjem vremena, motivacijom, PR-om i javnim nastupom, radom asesment centara, fidbekom...
  • Otkrijte  koje su vam veštine potrebne za uspeh u vašoj oblasti rada. Veštine koje su potrebne za obavljanje različitih poslova su veoma slične, samo su razlike u nivoima kompetentnosti. Skoro svaki posao zahteva da imate dobre veštine verbalne i pisane komunikacije kao i sposobnost  da sarađujete sa različitim ljudima. takođe, poznavanje rada na računarima je danas obavezna za svaku struku.

^ Vrh