Upisali ste fakultet, šta dalje?

 

Добродошли на Универзитет у Београду!

Уписали сте прву годину и пред вама је доста непознаница, стрепњи и узбуђења.  Како уклопити вежбе, семинарске радове, испите, пријатеље, хонорарни посао, спорт, бенд, породицу?   Сада је право време да научите да балансирате између важних и вредних ствари у вашем животу, а живот  током  студија  са собом носи доста стресних ситуација. Добра вест је да уколико се потрудите да се спремите за нове изазове и планирате пажљиво своје наредне кораке, студирање ће бити управо онако како би и требало да буде  – узбудљиво сазнање о  вашим омиљеним областима и упознавање са будућом каријером. 


СТУДИРАЊЕ БЕЗ СТРЕСА - стекните навике успешних студената

И пре него што вас ухвати паника од бројних и непознатих обавеза , ево пар савета како да умањите стрес, добро организујете своје време и наравно, пронађете слободно време за забаву.

Почнимо!

·         редовним читањем!

 И пре него што почну предавања и вежбе и упознавање се са стручном литературом, потрудите се да стекнете навику да читате сваког дана. То могу бити чланци везани за струку или нешто из шире области, наравно књижевност је увек добро дошла! Кад дође време за савлађивањем обимног и комплексног градива, седење и читање са пажњом  вам неће представљати  проблем.

·         редовним  писањем!

Без обзира да ли студирате техничке, природно-математичке, медицинске или друштвене науке, вештина писане комуникације ће вам бити од изузетне користи током студија, а посебно током потраге за првим запослењем која изискује писање великог броја различитих пропратних и мотивационих писама. Уколико будете желели да конкуришете за стипендију, вештине писања су пресудне.  Aко до сада то нисте радили често или уопштe, почните са писањем дневника у коме можете описивати  догађаје, људе, prilike и шта сте из тих ситуација научили. Кад дођете у ситуацију да опишете у пар реченица своје претходно радно искуство и мотивацију да се запослите код одређеног послодавца, урадићете то као из шале!

 Зато пишите редовно да бисте сачували вештину и створили предност током студија и на тржишту рада. 

·         редовним похађањем  предавања и вежби!

На почетку ћете највероватније  odlaziti на сва предавања, али током времена учиниће вам се да су нека предавања досадна, мање важна или чак потпуно небитна. Лако се можете навићи да та „неважна предавања“, посебно уколико почињу рано ујутро, замените изласком претходне вечери, журком или гледањем „Гаме оф Тхронес“ до раних јутарњих часова.  А шта се дешава кад почнете да пропуштате предавања и вежбе?  Пропустићете да чујете која су поглавља битна за испит и чувено професорsко: ово правило треба да знате као песмицу! ; које задатке треба завршити и до када, како се раде и у ком облику предају – белешке ваших колега никад неће бити јасне као кад их сами водите. И ако мислите да професори не примећују ваш изостанак, варате се.

·         вођењем дневника редовних активности!

​ Лоше управљање временом је један од главних проблема и узрока неуспеха на студијама за сваког студента. Чиниће вам се да имате више времена него икада током свог досадашњег школовања, али време клизи као песак  кроз прсте, а пројекти и семинарски радови које ћете морати да урадите самостално ће се лако нагомилати уколико их не будете завршавали редовно и на време. Зато направите месечни календар у који ћете бележити све обавезе и рокове који су пред вама на факултету. Кад су све обавезе на једном месту, јавиће вам се шира слика како ће уствари ваш наредни месец да изгледа и да ли ћете имати времена за планирани излет, одлазак на Еxит или било коју другу ваннаставну активност. Како да ипак уклопите ваша ваннаставна интересовања са редовним студијама, погледајте чланак Како да планирате своје време. 

·         упознавањем  својих професора!

Упознајте своје професоре једнако добро као што упознајете предмете који они предају. Приметићете да су сви професори различити. Неки су ћутљиви, други друштвени, неки озбиљни, увек строги и формални, други духовити и непосредни, једни  имају пријатан, други непријатан карактер , потом различите етичке, социјалне, политичке погледе на свет. Једни ће инсистирати да учите напамет градиво из њихових уџбеника, други ће оцењивати  ваш критички став, инжењерско закључивање,  вашу способност повезивања  знања из различитих области ради решења задатог проблема. Списак различитости је дуг.  Колико добро упознатесвоје  професоре и прилагодите се њиховим захтевима, толико ћете бити успешнији у савлађивању градива и полагању испита.

·         пажљивим  одабиром екипе за учење

Учење са колегама може бити мотивишуће посебно уколико спремате захтеван или не тако интересантан испит. Разговори који се покрећу на одређене теме вам могу лакше и брже приближити и појаснити одређене појмове и нове концепте  у градиву. Обично су групе од три до пет особа најпродуктивније.  Но уколико бирате екипу за учење само у односу на  ваннаставна интересовања, ваше учење се може претворити у забаву. Ма колико забава била битна у вашем развоју, оставите себи времена за забаву после успешног учења и завршених пројеката, а не пре! Стога, пажљиво пратите ко је вредница у вашој студијској групи, ко је редован на предавањима и вежбама и увек има проверене информације и потрудите се да баш те особе буду у вашој групи за учење.

·          учењем сваког дана по мало

Маратонско учење пред тест или испит је најмање ефикасан начин за припрему, стресан и нездрав.  Поделите своје градиво на мање делове и  трудите се да сваког дана савладате по један део.  Такође,  битно је да вам је јасна сврха сваке лекције и задатка, шта је потребно да урадите и како и да то сазнате пре него што напустите вежбе или предавања.  Немојте се ограничити само учење из књига, правите своје белешке на паузама између предавања, цртајте своје мапе ума, погледајте видео снимак на задату тему или цртеж пронађен на интернету, послушајте аудио запис на свом плејеру током вожње аутобусом. 

Учите таман толико да можете лако да поновите шта сте претходно прочитали или чули. И не заборавите, све што учите мањи је део шире слике области ваших студија. Потрудите се да препознате који је то део, где се он уклапа и како.

·         тражећи помоћ од колега, асистената и професора

Немојте оклевати да питате ако вам нешто није јасно, на студијама нема глупих питања. Редован одлазак на консултације неће бити оцењен као „улизивање“ професорима и асистентима, већ као озбиљно интересовање за предмет. Имаћете прилику и да се боље упознате са професором, али и да професор упозна  вас. Можда ће вам у неком тренутку требати препорука професора /за праксу, стипендију, одлазак на студентску размену/, а редовне консултације су права прилика да професор  у вама препозна студента вредног пажње.

·         не одустајући  лако

Или још боље, не одустајте никад! Много вас компликованих ситуација чека на факултету, у исто време је могуће да ће се у вашем приватном животу искомпликовати нешто важно, и обично се све дешава у исто време.

·         позитивним  размишљањем!

Урадили сте већину горе наведених ствари али нисте успели да положите први или последњи испит за услов, никако не успевате да завршите све планирано и ваш студентски живот све брже поприма плаву боју?

Горе главу  јер очајавањем нећете бити у прилици да видите прву следећу  прилику која вам иде у сусрет, нити ћете моћи да препознате добре ствари у непланираним и наизглед врло неповољним ситуацијама. 

Пратећи ове савете, доста тога можете постићи и самим тим осећаћете се добро. Добром организацијом посла и редовним радом имаћете времена и за пријатеље, породицу и хоби.  А сада прионите на посао и.... срећно!

 

Погледајте у наставку две добре приче које вас могу охрабрити ако изгубите дах током "трке ка циљу".

The Power of belief -- mindset and success | Eduardo Briceno | TEDxManhattanBeach

Why we all need to practice emotional first aid /Guy Winch/TEDxLinnaeusUniversity

 

^ vrh