Историјат

 
Одлука о оснивању Универзитетског Центра за развој каријере и саветовање студената донета је на Седници Савета Универзитета у Београду 5. децембра 2006. године.
Центар је организациона јединица Универзитета у Београду и свечано је отворио своја врата студентима свих факултета у саставу Универзитета у Београду 12. децембра 2006. године у просторијама на Правном факултету. 
 
Од априла 2008. године Центар се налази у згради Ректората Универзитета у Београду (Капетан Мишино здање), на адреси Студентски трг 1, Београд. 
 
Идеја о оснивању Центра за развој каријере и саветовања студената у Србији реализована је захваљујући иницијативи Фондације Престолонаследника Александра за културу и образовање, и успешној сарадњи Универзитета у Нотингему са Универзитетом у Београду.
Иницијални тим Центра за развој каријере и саветовање студената прошао је у септембру 2006. године специјалну обуку у Центру за развој каријере при Универзитету у Нотингему после које је, усвајајући позитивну праксу ове службе за студенте која већ деценијама постоји на већини светских универзитета, интензивно радио на припремама за отварање и рад првог центра за развој каријере на универзитетском нивоу у Србији. 
Организацијом обуке на Универзитету у Београду током наредне 2007. године наш Центар је помогао иницијалним тимовима нових универзитетских центара за развој каријере који су основани и почели са радом на
 
  • Универзитету у Крагујевцу,
  • Универзитету у Новом Саду и
  • Универзитету у Нишу.
Континуирана сарадња наших центара на државним универзитетима значајно доприноси развоју различитих програма намењених усавршавању и припреми студената у Србији за живот после студија.