Dani podrške brucošima

 

Универзитетски Центар за развој каријере и саветовање студената реализује програм „Дани подршке бруцошима“ 7. и 8. новембра 2019. у згради Ректората Универзитета у Београду (Студентски трг 1). У оквиру овог програма биће реализовано 5 интерактивних радионица које имају за циљ да подрже нове студенте да мотивисано и ефикасно отпочну студирање и снађу се у новој улози.

Распоред програма

7. новембар

11:00 – 13:30 „Учи лако – сазнај како“

14:00 – 16:00 „Планирање и организација времена“

8. новембар

11:00 – 12:30 „Вештине комуникације“

12:45 – 14:15 „Како развијати самопоуздање?“

14:30 – 16:00 „Управљање тремом и стресом“

Детаљније о радионицама

На радионици „Учи лако – сазнај како“ биће речи о различитим стиловима учења, методама и техникама које студенти могу користити како би олакшали себи процес учења на факултету и памћење обимног градива, док ће им „Планирање и организација времена“ помоћи да се боље организују и издвоје приоритете како би били ефикасни и постизали успехе.

Током радионице „Вештине комуникације“ учесници ће имати прилике да вежбају јасну и ефектну комуникацију, усмену и писану, неформалну али и формалну, која ће им бити потребна на факултету и у професионалном контексту. Радионица „Како развијати самопоуздање?“ намењена је свима који повремено осете несигурност која их омета у постизању циљева, комуникацији са другима или неким другим околностима, а радионица „Управљање тремом и стресом“ има за циљ да помогне учесницима да развију здраве начине суочавања са најчешћим стресним ситуацијама током студирања као што је испит, јавни наступ и сл.

Ко може да се пријави за учешће у програму?

Своје присуство могу пријавити сви студенти прве године факултета у саставу Универзитета у Београду, али и студенти осталих година основних и мастер студија, уколико препознају да су теме за њих релевантне. Како се пријавити? Пријављивање за учешће у програму је обавезно и врши се попуњавањем формулара. Могуће је пријавити учешће на једној или више радионица. Потребно је означити све радионице на којима се пријављује присуство, јер је број места ограничен. Рок за пријављивање је уторак, 5. новембар у подне. Пријављени ће о статусу пријаве и свим потребним детаљима у вези са учешћем бити обавештени путем електронске поште или телефона.

 

Промоција „Дана подршке бруцошима“ на свечаним пријемима нових студената

Представници Центра за развој каријере најавили су „Дане подршке бруцошима“ на свечаним пријемима и уводним предавањима нових студената на 25 факултета у саставу Универзитета у Београду и представили своје услуге које су студентима на располагању током студирања и три године након дипломирања. Посебно су истакнуте услуге психолошког и каријерног саветовања (поверљив разговор са саветником 1 – 1) које су се показале као значајан ресурс подршке у периодима животних промена студената (као што је нпр. почетак или завршавање студирања, пресељење, доношење каријерних одлука, одабир студијског програма, одабир жељене праксе или првог посла и сл), те су нови студенти позвани да ове услуге користе када осете потребу за тим (заказивање саветовања врши се на страни http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/zakazite-savetovanje ).

Подршка студентима са хендикепом

У четвртак и петак, 14. и 15. новембра 2019. у периоду од 12 до 14 часова студенти прве године са хендикепом и остали заинтересовани ће имати прилике да присуствују састанцима добродошлице на студије Универзитета у Београду у Центру за студенте са хендикепом. Циљ састанака је упознавање и разговор о студирању, о постојећим системима подршке, могућим изазовима у академском окружењу, могућностима за добијање стипендија и начинима остваривања и заштите права студената. Просторије Универзитетског Центра за студенте са хендикепом налазе се у сутерену Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, на адреси Булевар краља Александра 71 – улаз са паркинга Библиотеке. Пријављивање присуства састанцима је обавезно, због организације просторије, и врши се путем мејла ucsh@rect.bg.ac.rs или телефона 011 337 0686. Рок за пријаве је 12. новембар. За особе које се отежано крећу биће обезбеђен превоз до места одржавања састанка.

 

O programu

 
Cilj ovog programa je podrška studentima prve godine u snalaženju na fakultetu, prilagođavanju novoj sredini, sa novim obavezama i izazovima, u novoj ulozi. Program je otvoren za sve brucoše Univerziteta u Beogradu, a prednost učešća imaju studenti iz podzastupljenih grupa u visokom obrazovanju.
 
Sastavljen je od:
  • Brojnih interaktivnih predavanja i radionica na teme koje su brucošima aktuelne: „Studentski život za početnike“, „Upoznaj svoje potencijale“, „Uči lako – saznaj kako“, „Planiranje i organizacija vremena“, „Kako razvijati samopouzdanje“, „Upravljanje tremom i stresom“, „Usmeni ispit kao javni nastup (prezentacione veštine)“, „Kako napisati seminarski rad“, „Timski rad“, „Veštine komunikacije“ „O psihološkom savetovanju“, i sl.
  • Info-sesija o dostupnim sistemima podrške na Univerzitetu u Beogradu
  • Individualnih konsultacija učesnika sa CzRK savetnicima
 
Program se realizuje od 2016. godine početkom svake školske godine u saradnji sa Centrom za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu.
Prijavljivanje je jednostavno i vrši se popunjavanjem formulara na sajtu Centra.
 
Kako je to bilo:
 
Nakon dve realizacije programa i ispitivanja potreba najmlađih studenata Centar za razvoj karijere je pripremio Vodič za brucoše “Startujte pametno - izazovi na početku studiranja”
koji pruža odgovore na najčešća pitanja koje se javljalju u ovom periodu.