KOMPJUTERSKA PISMENOST

Teško da danas ima nekog posla za koji nije potrebna kompjuterska pismenost. Ako vam kompjuteri i informatika nisu profesija, potrebno je da znate da radite i snalazite se u osnovnim programima za obradu teksta i tabela.

Najčešći programi koji se traže od Vas da ih poznajete i koristite jesu programi za obradu teksta (Word, Notepad), programi za rad sa tabelama (kao što je Excel, Access ), programi za pravljenje različitih prezentacija (Powerpoint ili slično), programi za obradu slike itd.

Kompjuterska pismenost je teško zamisliva bez sposobnosti korišćenja interneta. Internet predstavlja značajan izvor najrazličitijih informacija, i zbog toga su veštine pretraživanja i snalaženja na internetu sve važnije. Pretraživanje interneta znači istovremeno i sposobnost analiziranja i brzinu prepoznavanja informacija u moru dostupnih i prepoznavanje onih koje zaista mogu da nam budu korisne.

Kompjuterska pismenost podrazumeva takođe i sposobnost korišćenja informacionih tehnologija kako bi se komuniciralo (e-mail client), a za neke poslove i sposobnost korišćenja društvenih mreža.